Klart med ambulansflyg för finska strokepatienters trombektomi i Umeå
Nu är avtalet klart om att ta emot strokepatienter med ambulansflyg från finska Österbotten för behandling med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Patientantalet i Umeå behöver ökas och transporttiden till behandling för en patient med stroke i finska Vasa, minskar avsevärt.
Det har länge funnits en ambition att öka samarbetet mellan Vasa centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus. Mellan sjukhusen är det bara åtta mil över havet, Kvarken. Det närmaste universitetssjukhuset i Tammerfors ligger nästan 25 mil från Vasa och till Åbo är det 34 mil.
Avståndet över Kvarken är endast åtta mil och flygtiden med ambulansflygplan är 20 minuter. En sammanlagd tid för transport från Vasa till behandling på Norrlands universitetssjukhus (Nus) under tre timmar ger en tidsvinst som kan vara avgörande när det gäller strokebehandling av patienter från Finland.
Umeå behöver fler patienter för kompetenshöjd
Förutom livsnödvändig tidsvinst för finska patienter, behöver Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten också stora patientvolymer för den egna akuta strokebehandlingen, till exempel trombektomi. Detta för att de egna specialisterna vid INR-labbet får den utbildning och träning de behöver för sin kompetens.
Trombektomi är ett ingrepp där en blodpropp tas ut med hjälp av tunna långa gripverktyg, som förs in via blodkärlen. Syftet med ingreppet är att återupprätta blodflödet för att rädda den påverkade delen av hjärnan efter en stroke.
Samverkan behövs och väcker gammal närhet
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, ser positivt på det nya avtalet och välkomnar ett ökat framtida samarbete med Vasa, Österbotten och Finland.
– Vi behöver mer samverkan över gränserna för att kunna erbjuda patienter, både i Finland och Sverige, en bättre vård. Att vi dessutom har fått möjlighet att se över våra rutiner har gjort strokevården än mer patientsäker.
– Jag är stolt över det förtroende som Vasa centralsjukhus visar oss och glad över möjligheten till extra volym av trombektomi som vi behöver för att utbilda yngre kollegor, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten.
Kvitto på vårdkvalitet
För regionrådet Peter Olofsson (S) betyder avtalet med Vasa mycket.
– Historiskt har det funnits en stark koppling mellan våra regioner och det är glädjande att vi nu stärker vårt samarbete ytterligare. För oss är det ett kvitto för den höga vårdkvalitet vi har på Norrlands universitetssjukhus. Källa: Region Västerbotten