Gävleborgs vändning – satsar på klimatrehab
Region Gävleborg går emot strömmen av regioner som avvecklar sin klimatvård – och väljer nu att återinföra rehabilitering i varmare länder.
Patienter i Gävleborg som har kroniska sjukdomar kan nu, vid behov, få åka till länder med varmare klimat för att få rehabilitering. Gävleborg blir då den tredje regionen i landet med den typen av behandlingsform.
– Vi ser detta som ett viktigt steg för att förbättra livskvaliteten för regionens patienter med kroniska sjukdomar. Klimatvård är en kompletterande behandlingsform som kan göra stor skillnad för personer med till exempel neurologiska sjukdomar, säger Patrik Stenvard (M) Regionstyrelsens ordförande i Gävleborg.
Det är regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd som tagit beslutet i början av november i år att införa den nya rutinen. Den innebär att behandlande läkare, i samråd med chefläkare, får i uppdrag att bedöma patientens behov av klimatvård. Rekommendationen från läkaren kommer därefter lämnas till verksamhetschefen som slutligen beslutar om att bevilja eller avråda från behandlingen. För att, enligt regionen, säkerställa en effektiv vårdprocess planeras en direktupphandling av platser för klimatvård hos lämpliga vårdgivare.
– Vård ska vara både evidensbaserad och individanpassad, genom att ge våra läkare möjlighet att rekommendera klimatvård när andra behandlingsalternativ inte räcker kan vi prioritera patientens unika behov, säger Patrik Stenvard.
Reflex har tidigare granskat klimatvården i regionerna och den kartläggningen visade att endast två regioner erbjöd klimatvård. I en enkätundersökning svarade Region Gävleborg då att de inte erbjöd klimatvård, men i och med det nya beslutet blir de alltså den tredje regionen att införa det. I undersökningen hänvisade många regioner sina beslut till ökade kostnader.
Regionen har tidigare sagt nej till denna typ av vård, varför har ni ändrat er?
– Det har diskuterats under många år. Anledningen var bland annat att man då ville tillgodose detta behov på hemmaplan i stället, vilket man inte riktigt har klarat av. Man valde även samtidigt att säga upp avtalen med all intensivrehab utanför landstingets regi. Så den dåvarande politiska oppositionen, där bland annat vi moderater ingick, var emot denna försämring och har med varierad intensitet drivit frågan tillsammans, säger Patrik Stenvard och fortsätter:
– Och nu när vi har en ny politisk ledning så återinför vi denna möjlighet. Så vi har inte ändrat oss utan det är en ny politisk ledning i Regionen som ser behovet av denna vårdform för vissa patientgrupper.
Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck är positiv till Gävleborgs beslut om att införa klimatvård.
– Detta är en fantastisk och mycket klok satsning. Våra medlemmar vittnar om hur bra och viktig rehabilitering i varmt klimat är, säger Lise Lidbäck.
Hon tycker att beslutet sänder en tydlig signal till andra regioner om att den här typen av vård är möjlig att genomföra.
– Nu vill vi se att övriga regioner i Sverige tänka om och följa Region Gävleborgs exempel. En satsning på invånarnas hälsa betyder mindre kostnader för sjukdom,
säger Lise Lidbäck.