Porträttfoto på Carina Peterson, Strokeförbundet och Lise Lidbäck, Neuroförbundet.
Carina Peterson, Strokeförbundet och Lise Lidbäck, Neuroförbundet.

Alla ska få rätt rehabilitering efter en stroke

- Rehabilitering är centralt för alla som drabbats av en stroke. Bristerna är otroligt stora och många lider i onödan. Vi som patientförening arbetar hårt för att förändra rehabiliteringen i Sverige, för att få en jämlik strokevård, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuroförbundet.

På söndag så är det World stroke day, en diagnos som drabbar ca 25 000 personer i Sverige varje år. En stroke är ett mycket allvarligt tillstånd och efterföljande komplikationer är vanligt. För många är patientföreningar betydelsefulla när livet efter en stroke ska ta form.

– Livet kan se helt annorlunda ut efter en stroke. Sådant som tidigare var enkelt att göra kan nu vara svårt. Det kan vara chockartat och man kan känna sig ensam i sin nya situation. Vi som patientförening kan erbjuda kunskap, gemenskap och social samvaro med andra i liknande situation. Det gör stor skillnad för många, berättar Carina Petersson, ordförande i Strokeförbundet.

Neuroförbundet och Strokeförbundet arbetar för att sprida kunskap om stroke och andra neurologiska diagnoser samt stöttar personer som fått stroke och deras närstående.