Neuroförbundet ser fram emot en skärpt vårdgaranti

Nu har utredningen Behovsstyrd vård på allvar startat sitt viktiga arbete. ”Vi är förväntansfulla inför den här utredningen”, säger Johanna Andersson, vice ordförande i Neuroförbundets styrelse. ”Utredningens kärnuppdrag är att hitta former för en stärkt vårdgaranti inom specialistsjukvården och det är en mycket central fråga för förbundets medlemmar.”

Utredningen som leds av Anna Nergårdh ska analysera och föreslå en ny och stärkt vårdgaranti samt lämna förslag som ökar kontinuiteten inom den specialiserade vården.

”Utredningens ska föreslå en vårdgaranti för specialistsjukvården med väsentligt kortare tidsgränser än i dag och det välkomnar Neuroförbundets medlemmar som erfar att väntetiderna för att få träffa neurolog successivt blivit längre, fortsätter Johanna Andersson.

Utredningen ska också komma med förslag som ger patienten möjlighet att utan extra kostnad fritt välja vårdgivare i den offentligt finansierade vården i hela landet om inte vårdgarantin uppfylls.

”Det här ser vi som ett viktigt steg i rätt riktning mot en mer likvärdig vård över landet”, säger Johannna Andersson. ”Samtidigt kan vi se möjliga strukturella och logistiska utmaningar i detta, som måste lösas och finnas på plats för att det ska fungera smidigt och säkert för patienten.”

I utredningens direktiv står att den nya vårdgarantin ska tydliggöra såväl patientens möjligheter att få vård hos en annan vårdgivare i de fall vårdgarantins tidsgränser inte kommer kunna uppfyllas som regionens ansvar att tillgodose detta.

Syftet är att hälso- och sjukvården på ett bättre sätt ska leva upp till lagens krav på en tillgänglig vård som tillgodoser patientens behov av rätt vård i rätt tid, trygghet, kontinuitet och säkerhet, samtidigt som behovsprincipen respekteras.

Till utredningen finns en expertgrupp samt referensgrupper med representanter både från patienter, brukare, vårdgivare och andra intressenter.

Neuroförbundet kommer att följa utredningen med stort intresse och medverka i arbetet genom vår ordförandes Lise Lidbäcks plats i Myndigheten för vård- och omsorgsanalys patient- och brukarråd, som utgör en av referensgrupperna.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag i två steg: Förslag på statliga engångsinsatser för att minska väntetiderna ska redovisas senast den 2 januari 2025. Övriga delar av uppdraget ska redovisas senast den 25 maj 2026.

Läs mer om utredningen