Valberedningens arbete startar

Inför kongressen 2025 är det Neuroförbundets valberedning som ansvarar för att hitta och föreslå kandidater som kan leda förbundet i enlighet med förbundets ändamål. Peder Westerberg, sammankallande i valberedningen berättar.

Peder Westerberg, du är sammankallande i valberedningen; vad innebär det uppdraget?

Att man leder valberedningens arbete och kallar till valberedarnas möten.

Kan du beskriva hur ert arbete i valberedningen kommer att fortgå framtill kongressen?

Vi kommer att ha återkommande träffar i valberedningen både fysiskt och digitalt gällande vårt arbete. Vi kommer också för en dialog med förbundskansliet under vårt arbete. Våra viktiga datum är:

  • Början av 2025 - vi skickar ut ett brev till föreningarna om att nominera,
  • Fortlöpande arbete med inkomna nomineringar,
  • 1 april – sista dag för nomineringar,
  • 20 augusti – valberedningen klar med sitt förslag så att det kan skickas ut med övriga kongresshandlingar till ombuden den 25 augusti.

Vad innebär det att vara förtroendevald i förbundsstyrelsen?

Förbundsstyrelsen ansvarar för att förbundets verksamhet organiseras effektivt och i enlighet med förbundets ändamål, utövar tillsyn över förbundets befattningshavare samt har att tillse att förbundets redovisning och medelsförvaltning är ordnade på betryggande sätt.

Vad tycker du att en bra ledamot i förbundsstyrelsen bör ha för egenskaper?

Att ledamoten har tid att avsätta uppdraget den tid och omsorg som behövs. Att man också har den kunskap som erfordras för att på bästa sätt tillvarata Neuroförbundets intressen.

Söker ni någon viss kompetens?

Det är viktigt att personer som sitter i en styrelse har rätt kompetens för uppdraget. Valberedningen söker personer med erfarenhet från styrelsearbete från ideella organisationer på nationell nivå, personer med kompetens inom vårdpolitiska eller vårdstrategiska frågor, samt personer som har kunskap inom ledning, styrning och organisering av ideella organisationer. En bra styrelseledamot bör också ha tid och engagemang, samt vara lyhörd för medlemmarnas och föreningarnas synpunkter.

Den som nomineras måste också vara beredd avsätta tid för att delta i styrelsearbetet med minst 10 sammanträdesdagar per år bestående av sammanträden med övernattning vid 5 - 6 tillfällen per år. I händelse av att den som blir invald i förbundsstyrelsen kan den också väljas till att vara ledamot av presidiet och det kan komma att innebära att man måste man beräkna minst dubbla tiden.

Det finns också urvalsgrunder för att vara en föreslagen förbundsstyrelseledamot:
• Man ska vara medlem i Neuroförbundet,
• Får ej ha betalningsanmärkning,
• Får ej förekomma i brottsregistret,
• Har relevant kunskap och erfarenhet,
• Har tid och engagemang för uppdraget.
Vi eftersträvar också en jämn fördelning av kön, ålder och geografisk tillhörighet.

Målet är att skapa en stark, kompetent och engagerad styrelse som tillvaratar medlemmarnas intressen och driver utvecklingen av Neuroförbundet framåt.

Hur gör jag som medlem om jag vill nominera?

Man fyller i vårt nomineringsformulär här.

Den som nomineras ska vara tillfrågad om han/hon kandiderar och ha accepterat nomineringen. Vi vill också gärna ha en motivering om varför just er kandidat skulle vara bra för uppdraget.