Fröken MS – kan bli Årets Neuroprofil
Malin Holmlund är för många på sociala medier mer känd som Fröken MS. Med många följare når hon ut med sitt budskap om en ofta osynlig diagnos och samlar samtidigt in pengar till forskningen. Bara under de senaste åren har hon samlat in mer än 130 000 kronor till forskning, råd och stöd till förmån för personer med neurologiska diagnoser.
Du har blivit nominerad till Årets Neuroprofil 2023. Vad tänker du om det?
- Fantastiskt roligt, jag blev så överraskad, glad och stolt! Det är en tung och ärofylld utmärkelse.
Du har bland annat blivit nominerad för att ”hon har med ett flertal framgångsrika och uppskattade projekt, gett en av våra osynliga sjukdomar ett ansikte”. Hur känns det?
- Jag ville att bland annat att MS skulle få flera ansikten, lika många som personerna som bär sjukdomen. Vi är alla unika och olika. Kan jag hjälpa en person att leva efter det den vill så har jag lyckats.
- Jag var med och startade Neuropromenaden i Stockholm tillsammans med ett antal fantastiska personer (ensam är inte stark) och under denna promenad kom en person fram till mig och var så glad för att hen hade inte varit ute på två år eftersom hen skämdes över sin funktionsvariation men idag såg hen att hen inte var ensam. Då kom tårarna.
Berätta kort om vem du är:
- För att komma ihåg vem du är måste du glömma vem de sa att du ska vara. Jag är jag och du är du. Vill inte passa in i någons fack. Jag är FrökenMS, Malin, fru och mamma till mina tre fantastiska barn som jag är så stolt över.
Var får du din energi och ditt engagemang från?
- Jag får energi av att vara en del i människors liv och ta en del av deras livs berättelser. Det är en gåva man får och ska tas emot med respekt. Att vara engagerad innebär att brinna för något och ta ansvar för att bidra och skapa ett värde som är högre än insatsen.
Vad har du på gång just nu?
- Jag har precis avslutat en utbildning för yoga med barn. Älskar yoga själv. Har också gått funktionsrätts utbildning för patient och samverkan. Jag är dessutom aktuell snart för utbildning som kursutvecklare för kampanjen ”Makten är min” - för kvinnor och ickebinära med funktionsnedsättning. Sedan är jag alltid redo för Neuropromenaden när den startar 2023.
Vad önskar du dig inom neurologiområdet framöver om du får tänka fritt?
- Att forskarna kommer på den fantastiska gåtan om varför vissa får autoimmun sjukdomar och på så sätt kan förhindra att de utvecklas i våra kroppar. Det är nog svaret för ett botemedel. Under tiden vill jag att alla patienter ska få en individuell behandling utan tveksamheter och att man ska stärka patienten och professionens samarbete. Patienten har huvudrollen i sin sjukdom.