Porträttbild på Caroline Ingre. Foto.
Önskar sig fler kollegor: "Fler unga läkare som söker sig till neurologin." Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

Caroline Ingre kan bli Årets Neuroprofil 2023

Caroline Ingre är överläkaren och ALS-forskaren som synts lite extra mycket i medierna det senaste året. Hon är också en av finalisterna till att ta hem utmärkelsen Årets Neuroprofil 2023.

Du har blivit nominerad till Årets Neuroprofil 2023. Vad tänker du om det?
- Jag blir väldigt hedrad. Känns jätteroligt! Jag älskar verkligen neurologi och har nyss tagit över rollen som lärare i neurologi för läkarstudenterna, så känns extra roligt att bli en profil inom ämnet.

Du har bland annat blivit nominerad för att ”hon sprider fakta kring Als och inte myter!” Hur känns det?

- Det senaste året har jag jobbat hårt för att öka medvetenheten om ALS, som tills nu varit en relativt okänd sjukdom. Roligt att det arbetet noterats och resulterat i en nominering.

Berätta kort om vem du är?
- Jag är överläkare inom neurologi på Karolinska Universitetssjukhuset, och jag arbetar också som lektor inom neurologi och driver en forskargrupp med fokus på ALS. Förutom mitt yrkesliv är jag mamma till 3 döttrar, är gift och har en brun labrador.

Var får du din energi och ditt engagemang från?
- Jag har alltid haft mycket energi och är en väldigt passionerad person. Jag kan inte göra saker halvhjärtat så ända sen jag började jobba med ALS så har det varit 150 procent.

Vad har du på gång just nu?
- Just nu har jag mycket på gång. Flera forskningsprojekt inom ALS med spännande resultat på gång och många läkemedelsprövningar för patienter med ALS från hela Sverige.

Vad önskar du dig inom neurologiområdet framöver om du får tänka fritt?
- Jag önskar mig fler kollegor! Fler unga läkare som söker sig till neurologin behövs!