Foto: Alfred Skogberg.

Anders Svenningsson utsedd till Årets Neuroprofil

Anders Svenningsson, neurolog, professor vid KI och överläkare vid Danderyds sjukhus har idag den 10 maj tilldelats utmärkelsen Årets Neuroprofil 2023.

PRESSMEDDELANDE

Nu är det klart vem som vinner Neuroförbundets nyinstiftade pris Årets Neuroprofil. Det är neurologen Anders Svenningsson, som arbetar på Danderyds sjukhus som blir årets vinnare.

- Ett stort grattis till en mycket välförtjänt pristagare som i stor konkurrens tar hem den ärorika utmärkelsen, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuroförbundet.

Juryns motivering:

Anders Svenningsson har alltid ett lyssnande öra och tid för alla, kollegor som patienter. Han förklarar ingående olika behandlingsalternativ. Anders sätter sina patienter i första rummet. Den trygghet han ingjuter är värdefull när livet ställts på ända av svår sjukdom. Han har lyckats driva fram en god vård för sina patienter. En vård som blivit ett föredöme för resten av Sverige.

För första gången i år

Utmärkelsen Årets Neuroprofil har instiftats av Neuroförbundet och delades ut för första gången i år, 2023, i samband med Neurologiveckan i Uppsala.

De ingick i juryn:

  • Lise Lidbäck, juryordförande och förbundsordförande Neuro
  • Eva Helmersson, diagnosstödjare i Neuroförbundet
  • Jan Hillert, specialistläkare och neurolog
  • Ida Kåhlin, ordförande Arbetsterapeuterna
  • Medlemmens röst (digital omröstning)

Hedersomnämnande

Juryn kunde konstatera att många värdiga kandidater blivit nominerade till utmärkelsen och har därför valt att även dela ut ett hedersomnämnande, till Malin Holmlund, Fröken MS.

Bakgrund till priset

Årets Neuroprofil är en person, ett team eller en grupp som genom sitt arbete ideellt eller professionellt gjort neurologin och/eller de neurologiska diagnoserna synliga för en större allmänhet.

Med Årets Neuroprofil vill Neuroförbundet lyfta de goda exemplen. De personer eller grupper som gjort det där lilla extra för personer med neurologisk diagnos.

Årets Neuroprofil har till exempel:

  • ökat kunskapen om en eller flera neurologiska diagnoser,
  • förmått beslutsfattarna att förbättra vardagen för personer med neurologisk diagnos,
  • genom sin forskning gjort en viktig insats för en eller flera neurologiska diagnoser
  • eller helt enkelt varit ett extra gott stöd för medlemmar i Neuro.

 

Bild på Malin Holmlund.
Foto: Ingela Wettergrund.