Tänder som undersöks med en spegel. Foto.
Ur ett vetenskapligt perspektiv bidrog experimenten till forskning som lade grunden till kunskapen kring tandhälsa idag. Men kunskapen kom med ett omänskligt pris. Foto: Pixabay.

Staten måste be om ursäkt

”Jag har inte släppt, rent psykisk, det som hände. Bara tanken på att jag kunde ha varit en av dom. Det är omänskligt att se hur vi blev utsatta”, säger Amanda Malmberg, skådespelare med Downs syndrom som spelar en av huvudrollerna i premiäraktuella filmen Sockerexperimentet. Citatet är hämtat från en intervju nyligen i SVT:s Morgonstudion, där Amanda berättar om hur tufft det har varit för henne att ta in det som hände på institutioner som Vipeholm.

Idag skriver Funktionsrätt Sverige (där Neuroförbundet är medlemmar) debatt i Skånska dagbladet.

I artikeln begär vi en offentlig ursäkt från staten för vad människor med funktionsnedsättning utsattes för på Vipeholm och andra instititutioner.

Sockerexperimentet handlar om ett av de mest oetiska forskningsexperiment som har genomförts i Sverige. Det pågick under många år och gick ut på att undersöka hur långtidspåverkan från socker kunde påverka tandhälsan. Experimentet skedde under tvång och de som drabbades var främst personer med intellektuell funktionsnedsättning på institutionen Vipeholm.