Två händer som håller i en röd plånbok med bara en sedel i. Foto.
Ofta tomt i plånboken för den som lever på aktivitets- och sjukersättning. Foto: Pixabay.

Ska höjningen av garantinivån gå rakt ner i den kommunala kassan igen?

Den första januari 2023 höjs prisbasbeloppet - och därmed också aktivitets- och sjukersättningen - för att kompensera för inflationen. Ska stora delar av även denna höjning gå rakt in i den kommunala kassan? Det skriver Funktionsrätt Sverige (där Neuro ingår) i ett öppet brev till socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Den 1 januari i år fick vi äntligen en höjning av aktivitets- och sjukersättningen. Men för många blev den marginell när avgifterna för kommunal omsorg och godemans- och förvaltningsavgifter också höjdes. Den första januari 2023 höjs prisbasbeloppet - och därmed också aktivitets- och sjukersättningen - för att kompensera för inflationen.

I Sverige har personer med funktionsnedsättning, enligt FN:s Funktionsrättskonvention, rätt till en tillfredsställande levnadsstandard och ständigt förbättrade levnadsvillkor. Trots det lever många personer som av Försäkringskassan bedömts inte kunna arbeta, i fattigdom. I grunden beror det på att ersättningarna inte höjs i takt med löneutveckling och inflation. Pengarna räcker helt enkelt inte till när månaden är slut.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet