Professor Jan Hillert, en av initiativtagarna till Svenska Neuroregister är på omslaget av Reflex Magasin nr 1-2021. Foto: Håkan Sjunnesson

Forskning tema i nya numret av Reflex Magasin - medlemstidning i Neuro

Neurologisk forskning är temat i nya Reflex Magasin nummer 1-2021, medlemstidningen i Neuro, som kommer ut i dagarna. I porträttintervjun berättar professor Jan Hillert om det allt mer betydelsefulla Svenska Neuroregistret, med tio diagnoser hittills. Här formar patientdata framtidens vårdutveckling.

Här är delar av innehållet i Reflex Magasin nr 1-2021:

”Neuroregister grund för vårdutveckling och forskning”

Av de 22 000 patienterna med den neurologiska diagnosen multipel skleros i Sverige, ingår hela 18 000 med data i det unika svenska MS-registret.
– Våra data innehåller hög kvalitet och det gör att vår MS-forskning kan göras riktigt bra, säger professor Jan Hillert. Han är en av de som skapade MS-registret och är sedan över 20 år ansvarig registerhållare för både Svenska MS-registret och samlingsregistret Svenska Neuroregister. En registersamling med patientdata, som är mycket betydelsefull för att långtidsstudera hur bra olika behandlingar fungerar. En viktig faktor för vårdutvecklingen och forskningen.



Därför stödjer Neuro Svenska Neuroregister

Svenska Neuroregister har en stor betydelse för utvecklingen av neurosjukvården och forskningen. Det hävdar Kristina Niemi, kanslichef på Neuro:
– Neuroregister har en jätteviktig funktion för att kvalitetssäkra och utveckla neurosjukvården och verka för en kunskapsbaserad och jämlik vård, säger hon.



Rörelser för insida och utsida

Kroppen är skapt för att utföra många olika rörelser men dagens livsstil begränsar vårt rörelsemönster. Rörelse i olika riktningar och lägen är viktigt för många saker i vår kropp. Att muskler och leder behöver rörelse och aktivitet har du såklart koll på, men att rörelse också är oerhört viktigt för våra inre organ och alla de fantastiska system som du har inuti dig kanske du inte alltid tänker på. Malin Schulz, yogainstruktör och personlig tränare, som själv lever med diagnosen MS sedan många år, tipsar om några övningar som de flesta kan utföra.



Neurologen om covid-19-vaccinerna vid neurologisk diagnos

Efter snart ett år med den rådande coronapandemin är covid-vaccinationerna hoppet och ljuset i tunneln enligt de svenska myndigheterna och ledande personer inom vården. Många medlemmar i Neuro har frågor kring vaccinationerna och eventuella biverkningar utifrån sin neurologiska diagnos. Och Neuro ställde därför några frågor om covid-19-vaccinerna till en av de ledande neurologerna i landet, professor Fredrik Piehl, som dessutom är ordförande för Neuros forskningskommitté.


Ökad forskning och kunskap bidrar till bättre samhällsstöd

Vikten av medicinsk forskning kan inte nog understrykas. Detta gäller såväl kunskap och utveckling för liv, hälsa och förbättrade livsvillkor, men också för ökad förståelse för de behov som uppkommer i samband med sjukdom och diagnoser. Ökad medicinsk kunskap leder till mer rättssäkra juridiska processer. För en person med neurologisk funktionsnedsättning hör medicin och juridik i allra högsta grad ihop, skriver Maria Lillieroth, ombudsman för juridisk rådgivning i Neuro.



Kongressen genomförs digitalt i september 2021

Neuros kongress i september 2021 ska genomföras helt digitalt på distans. Det har förbundsstyrelsen beslutat med anledning av osäkerheten idag att i september kunna samla 200 personer i samma lokal.
– Vi har under 2020 genomfört ett antal digitala möten och utvecklingskonferenser med företrädare för föreningslivet, så det kommer att fungera bra, säger kongressgeneralen Roger Lindahl.

Besvara Neuros enkät om rehabilitering!

Neuro vill ta reda på hur tillgången till rehabilitering ser ut på olika håll i landet och behöver medlemmarnas hjälp, genom att besvara Neuros enkät om rehabilitering. Den vänder sig till dig som har en neurologisk diagnos eller neurologiska symtom, berättar Sara de Haas, utredare i Neuro.

Gå din egen Neuropromenad forskningen den 8-16 maj

Den 8–16 maj uppmanar Neuro alla som vill att gå, rulla eller springa 2021:års Neuropromenad på egen hand. Deltagaravgiften är en valfri gåva till forskningen. Syftet med Neuropromenaden är att samla in pengar till forskning om neurologiska sjukdomar och symtom, berättar Jenny Höglund, insamlingsansvarig i Neuro.

Därför är Anette diagnosstödjare i Neuro

– Jag vill kunna stötta andra då jag själv var väldigt ensam med mina undringar under uppväxten och när jag i vuxen ålder fick min ovanliga diagnos. Först när jag blev medlem i Neuro hittade jag det stöd och den gemenskap jag saknat, säger diagnosstödjaren Anette Pettersson.

Korsordet -sista inlämningsdag för korsordslösning är den 4 mars - i den tryckta tidningen har tyvärr fel datum angivits!

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 32 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!