Ett gäng på en scen med en Neurovepa i mitten. Acko Ankarberg håller i Neurorapporten 2022. Foto.
Bengt Eliasson L, Johan Hultberg M, Acko Ankarberg KD, Mikael Dahlqvist S och Sofia Nilsson C fick varsitt exemplar av Neurorapporten. Foto: Alfred Skogberg/Neuro.

Riksdagsledamöter tog del av Neurorapporten

Under Hjälpmedelsriksdagen i Göteborg den 16 maj lanserade Neuro den helt färska Neurorapporten. Den som vill veta hur situationen ser ut för dem i behov av hjälpmedel gör klokt i att läsa rapporten.

Årets Neurorapport, Livshjälp för ett värdigt liv, handlar om hjälpmedel. 3 700 medlemmar har svarat på frågor och i Neurorapporten framkommer det tydligt att det finns allvarliga brister vad gäller hjälpmedel i Sverige. Exempelvis kostar samma hjälpmedel olika beroende på var i landet du bor. Var femte som behöver hjälpmedel avstår på grund av dålig ekonomi. Information om vilka hjälpmedel som finns når bara hälften av dem i behov.

Rapporten släpptes under Hjälpmedelsriksdagen i Göteborg den 16 maj. Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck medverkade på scen och delade även ut rapporten till riksdagsledamöter från S, M, KD, L och C.

- Nu vill vi att den ska kunna användas som underlag för klokare beslut. Det som ändå är positivt är att vi vet att det finns en bred politisk samsyn om vad som ska göras. Nu är det dags för politikerna att agera, säger Lise Lidbäck.

Regionala Neurorapporter lanseras i juni

Neuros utredare Fanette Caudron arbetar nu på att ta fram regionala bilagor. Dessa blir klara under juni månad och kommer att läggas upp på Neuros hemsida där de kan laddas ner. I de regionala delarna jämförs hur det ser ut på riksnivå jämfört med hur det ser ut i regionerna.

- Informationen är värdefull för den som vill se hur det ser ut i varje region. När man förstår hur bra ens egen region arbetar med hjälpmedel finns underlag för förbättringar, säger Fanette Caudron.