(uppifrån) Kristina Niemi, Neuro, samtalade med Gustav Befrits NT-rådet och neurologen Rayomond Press. Foto/montage: Håkan Sjunnesson / Neuro

Neuropodden från Neurologiveckan18 om finansiering av dyra särläkemedel

, Håkan Sjunnesson

Hur ska dyra särläkemedel för sällsynta diagnoser finansieras? Det var ett hett ämne under ett debattsamtal på scenen framför 200 neurologläkare under Neurologiveckan 2018 i Karlstad nyligen. Kristina Niemi, kanslichef på Neuro mötte neurologen Rayomond Press och Gustav Befrits i NT-rådet som tar beslut om särläkemedelshanteringen i Sverige. Hör Neuropoddens intervjuer!

Episode 1 av Neuropoddens reportage från neurologiveckan handlar om så kallade särläkemedel för sällsynta, ovanliga diagnoser. Där kan läkemedelskostnaden vara enormt hög per patient, i vissa fall flera miljoner kronor per år. Och hur skall kostnaden för dessa dyra så kallade särläkemedel finansieras och vilka ska få tillgång till läkemedlen? Det var Kristina Niemi, kanslichef på Neuro, som samtalade med neurologen Rayomond Press och Gustav Befrits från Stockholms läns landsting. Han ingår också i NT-rådet som tar beslut om särläkemedelshanteringen i Sverige.

Hotet mot nya effektiva behandlingar är kostnaden

En rad nya behandlingar har tagits i bruk de senaste åren efter framgångsrik mångårig forskning och fler kommer med all sannolikhet att bli verklighet de närmaste åren. Men det finns ett stort hot mot att svårt sjuka patienter i olika sällsynta långvariga diagnoser verkligen skulle kunna få en bättre livskvalitet med nya avancerade behandlingar- och det är kostnaderna.
Läkemedelsbolagen läger ner enorma pengar på forskning och när de väl lyckats få ett nytt preparat godkänt av alla nödvändiga instanser, så vill de naturligtvis ha igen sina satsade pengar och gärna med vinst. För när patentet efter 8-10 år har gått ut, så får andra läkemedelsbolag tillverka dessa framgångsrika läkemedelssubstanser - och de kan göra det mycket billigare, eftersom utvecklingskostnaden redan är betald. Den typen av kopior kallas ofta generika och ska ha samma verksamma innehåll med samma effekt, som ursprungsläkemedlet.

Bättre och bättre men dyrare och dyrare

De nyutvecklade läkemedlen som kommer ut på marknaden tenderar allmänt att bli allt dyrare, eftersom läkemedelsbolagen ser en god chans att tjäna lite pengar på sjuka patienter som genom sina neurologläkare desperat hungrar efter att få tillgång till nya bättre läkemedel som ger en högre livskvalitet med mindre biverkningar. För vem vill inte vara frisk, eller åtminstone så lite sjuk som möjligt…

En podcast av Håkan Sjunnesson / Neuro för Neuropodden. Läs mer på www.neuro.se

 

#neuro #forskning #Almedalen #särläkemedel #neurologi #snf #nhr #skl #ntrådet #neuromedia #neuropodden

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson