Kvinna med skylet:
Ett exempel på gränsöverskridande medicinsk forskning som gagnat andra diagnoser. Foto: Peder Björling.

MS-läkemedel hade god effekt på patienter med schizofreni

Susanne Bejerot och hennes forskarteam vid Örebro universitet ville pröva om ett läkemedel mot bland annat MS; som dämpar delar av immunförsvaret, kunde ha effekt på psykiatriska sjukdomar.

Läkemedlet, Rituximab, är en så kallad monoklonal antikropp och används bland annat i behandling av multipel skleros (MS).

Det är enligt forskarna känt att autoimmuna sjukdomar i hjärnan kan orsaka en inflammation och medföra hallucinationer och vanföreställningar. Även i de sällsynta fall då barn utvecklar tvångssymtom till följd av till exempel en streptokockinfektion, (PANS), förekommer psykossymtom i en tredjedel av fallen.

Det var främst personer med schizofrenisjukdom som blev påtagligt bättre när effekten mättes tre och fem månader efter behandlingen. De rapporterade stor förbättring i sitt allmäntillstånd, till skillnad mot dem med tvångssyndrom. Närstående till deltagarna med schizofreni kunde också tydligt se förbättringen. 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet