En kvinna i yogaposition, sedd bakifrån. Foto.
Malin Schulz: "Yoga är mitt livselixir och att kunna förmedla det som yogan hjälper mig med till andra är något som jag brinner för." Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

Yoga kan hjälpa mot smärta

, Malin Schulz

Om jag inte hade haft yogan i mitt liv så vet jag ärligt talat inte om jag hade orkat fortsätta stå ut med mig själv? Och om jag inte hade haft yogan i mitt liv tror jag på fullt allvar att ingen annan hade orkat leva med mig heller…

November 1997 fick jag träffa MS-spöket första gången och det besöket bjöd på känselbortfall av hela framsidan av kroppen, från topp till tå. Det dröjde dock 4,5 år tills nästa rejäla skov kom, en synnervsinflammation och i samband med det fick jag även en diagnos.

Malin Schulz

är personlig tränare och lever själv med en neurologisk diagnos sedan många år. Här i medlemstidningen Reflex Magasin skriver och tipsar hon om praktiska och mentala övningar, som kan lindra vid olika former av smärta och funktionsvariationer. Vill du kontakta henne är mejladressen
mabra@reflex.se


När jag hade fått beskedet om att jag nu skulle leva med en sjukdom i mitt centrala nervsystem resten av livet, började min sökning efter något som jag själv kunde göra för att försöka må så bra som möjligt. Jag hittade yogan!

Yoga är mitt livselixir och att kunna förmedla det som yogan hjälper mig med till andra är något som jag brinner för. Det finns så mycket som vi kan göra själva för att kunna hantera tuffa situationer och må bättre om vi bara fick lära oss hur vi kan göra!

Yogalärare och personlig tränare

Jag har arbetat som yogalärare och personlig tränare i över 10 år och hösten 2017 öppnade jag Mountain Soul Yogastudio i Sälen, Dalarna. 

Jag har skrivit några artiklar tidigare med inriktning på yoga och jag får fler och fler önskemål om mer innehåll med fokus på yoga, så i detta nummer av Reflex visar jag några positioner som är välgörande om man upplever stelhet, smärta,
trötthet i nedre delen av ryggen och bålen.

Senaste tiden har jag haft mycket nervsmärta och känselbortfall i just ryggen och bålen, vilket i sin tur gör mig enormt nedstämd. Ständig smärta gör att man tillslut tror att man ska bli galen och för mig går det så långt att jag tappar livslusten helt.

Självklart tar inte yogan bort problemet, det vill säga i mitt fall multipel skleros, men yogan hjälper mig att orka stå ut trots medicinering.

Det kan lindra för stunden och att stärka mig mentalt.

Låt ditt andetag komma in genom näsan och ut genom näsan om det är möjligt. Det hjälper dig bland annat med att vara mer närvarande och är lugnande för nervsystemet och sinnet. Låt din rörelse följa andetaget, då slappnar du av
bättre och det i sin tur ger en bättre rörlighet.

Tänk på att anpassa rörelsen efter din förmåga. Kanske har du svårt för att göra rörelserna på samma sätt som jag visar, men testa dig fram och försök hitta ditt alternativ.

Ladda ner övningarna som pdf

Utdrag ur Reflex nr 4, 2019.

Yogaövning 1. Fakimil ut Reflex.
SIDAN PÅ BRÖSTKORGEN – SERRATUS ANTERIOR

Gör så här: Sitt ganska långt ut på stolen om du kan och testa att ha benen brett isär för att också få lite töjning på insida lår och öppna i höfterna. Om det inte funkar så sitter du på det sätt som passar dig bäst.

När du andas in lyfter du höger arm utåt sidan upp mot taket och förlänger uppåt ut genom fingertopparna och på utandningen lutar du mjukt över åt vänster sida så att du känner att du får en töjning över höger sida på nästa inandning kommer du tillbaka till mitten med armen lyft mot taket och kommer pånytt över åt sidan på utandningen därefter. Upprepa 5 gånger utefter ditt andetag och på sista gången
stannar du i sidostretchen ca 3-5 andetag för att fördjupa positionen och känslan av att du släpper på spänningar i muskulaturen mellan revbenen.

Syfte: Att skapa ökad rörelse i bröstkorgen vilket leder till bättre andning.

Tänk på: Att känna kontakt med båda sittknölarna ner mot stolen så att inte ena skinkan lättar. Slappna av i ansikte och käkar samt att det är örat som strävar mot axeln, om du vill ha mer töjning på sidan av halsen, inte axeln mot örat!

Yogaövning 2. Faksimil ur Reflex.
HÖFTBÖJARNA – ILIOPSOAS

Gör så här: Sitt på sidan av stolen så att du har stöd under ena benet. Växla 5-10 gånger mellan att sträcka ut och böja det andra benet. Sträck på inandning och böj på utandning. Försök lägga uppmärksamheten till framsida höft och ta in känslan i böjt respektive sträckt läge. Stanna sen 3-5 andetag med böjt ben och 3-5 andetag med sträckt ben för att fördjupa rörelsen och få en längre töjning.

Syfte: Att öka rörligheten i höftböjare (Psoas major, Psoas minor och Iliacus) som ofta vid stelhet är orsaken till ryggsmärta, dålig hållning, ledsmärta i ben, nacke och höfter med mera.

Tänk på: Ha stöd med tårna på böj/sträck benet samt med andra foten i golvet eller på någon upphöjning om du inte når.

Yogaövning 3. Faksimil ur Reflex.
RYGGRULLNING RAKA RYGGMUSKELN – ERECTOR SPINAE

Gör så här: Sitt brett isär med benen om möjligt för att få utrymme att böja framåt, nedåt. Andas in och tänk dig att du förlänger upp längs med ryggraden och på utandningen så rullar du långsamt framåt, nedåt. Andas in och rulla långsamt upp tillbaka, andas ut och sitt kvar. Upprepa 5-10 gånger.

Syfte: Att stärka och slappna av i raka ryggmuskeln för att bättre kunna räta ut hela ryggpartiet.

Tänk på: Att ta det varsamt och följ ditt andetag som i sin tur följer kroppens rörelse. Pusha inte på utan låt det vara en mjuk rullning. Låt huvudet slappna av när du är i framåtfällning.

Namaste!