Vill få off-label-läkemedel godkänt mot MS
Nya positiva fas III-resultat bör kunna föra off-label-läkemedlet rituximab närmare att bli godkänt mot multipel skleros, MS. Forskargruppen ansöker nu om att få delta med läkemedlet som MS-behandling i Läkemedelsverkets och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets gemensamma pilotprojekt om så kallad ”repurposing”.
Projektet syftar till att hitta vägar för att skapa nya regulatoriskt godkända användningsområden för befintliga äldre läkemedel där patentet har gått ut.
– Det är jättespännande. Ur vissa aspekter skulle det vara mycket bra om vårt arbete kan leda fram till att MS blir en godkänd indikation för rituximab, säger Anders Svenningsson, professor i neurologi vid Karolinska institutet och studiens försteförfattare, till Läkemedelsvärlden.
Anders Svenningsson tog initiativ till fas III-studien och fick starkt gehör. Sjutton sjukhus runt om i landet kom att medverka. Slutsatserna bygger på resultat för 195 patienter som rekryterades under 2016-2018. De var i åldrarna 18-50 år, hade skovvis förlöpande MS. De fick antingen rituximab eller dimetylfumarat. Tre av 98 patienter (3 procent) i rituximabgruppen och 16 av 97 (16 procent) i dimetylfumaratgruppen fick MS-skov under uppföljningstiden.