Stroke-rehab ett av fokusämnena i Neuropodden från Vitalis E-hälsa 2018
Strokedagen 2018 den 8 maj: För den som ska rehabilitera sig efter en stroke, finns en hel del fina hjälpmedel att tillgå. Det framkom inte minst på årets stora E-Hälsomötesplats Vitalis nyligen, som samlade nästan 200 utställare och 5000 deltagare från vården och den digitala industrin. Hör Neuropoddens reportage därifrån.
Den 8 maj 2018 uppmärksammas internationella strokedagen. Stroke eller slaganfall är olika namn på hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan. Symtom som plötsligt uppstår i samband med en stroke kan vara förlamning, synstörningar, talsvårigheter, yrsel eller balansproblem. Orsaken till symtomen är att blodet inte når hjärncellerna, det är viktigt att snabbt få vård för att minimera skadorna i hjärnan.
Vägen tillbaka efter en stroke kan kännas både lång och osäker. I allmänhet innebär stroken en stor förändring i livet. Men mycket har hänt under de senaste 10–15 åren, när det gäller rehabilitering. Allt fler tillfrisknar och i en allt högre grad. Fler kan återvända till ett normalt liv, till arbete och fritidssysselsättningar. Bättre omhändertagande, medicinering och framförallt bättre och effektivare rehabilitering banar vägen för detta.
Strokerehabilitering ett av fokusämnena
Vitalis är numera Nordens ledande eHälsomöte enligt arrangören Vitalis själv, en organisation som skapar en årlig branschmässa med samma namn. Den hölls på Svenska Mässan i Göteborg nyligen och den här podcasten är ett reportage därifrån. Intervjuade i detta webbradioreportage är bland andra socialminister Annika Strandhäll och Sveriges kommuner och landstings ehälso-specialist Patrik Sundström. Men också spetspatienten Eva Helmersson om den nya nationella läkemedelslistan, humanoidroboten Pepper och företrädare för företag som producerar en duschrobot, en desinfektionsrobot, en kombinerad lift för patientlyft och gångträning. Dessutom Robotdalens Adam Hagman som presenterar ett stå-upp-hjälpmedel för personer med förlamningssymtom efter en stroke, exoskelett för gångträning efter en stroke och en liten robotkudde som hjälper dig att somna, eftersom den härmar din andningsrytm i sängen.
Reportaget i Neuropodden är producerat av Neuros reporter Håkan Sjunnesson.
Bli medlem i Neuro och/eller ge en gåva till den neurologiska forskningen genom Neurofonden på www.neuro.se
#vitalis2018 #ehälsa #funkpol #Almedalen #neuro #vetenskap #hälsa #vård #stroke #ryggmärg #förlamning
Hälsa, vetenskap, medicin, forskning