En bekymrad kvinna. Foto.
Bekymmersamt läge men Södersjukhusets presstjänst skriver i ett mejl till Läkartidningen att det pågår flera hundra projekt och initiativ för att "förbättra arbetsmiljön inom sjukhusets olika verksamheter". Foto: Peder Björling.

Stockholm saknar fungerande öppenvård för neurologi

En läkare har enligt Läkartidningen larmat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att Region Stockholm inte har någon fungerande öppenvård för neurologi. Det ökar trycket på slutenvården, och på Södersjukhuset, Sös, har flera läkare slutat. Nu vidtar regionen ett antal åtgärder.

I mitten av september kontaktade en neurolog i Stockholm Ivo och varnade för att det inte fanns en fungerande öppenvård för neurologin. Enligt läkaren har "öppenvård neurologi extremt svårt att ta emot patienter" i dagsläget och ingen mottagning tar emot remisser.

När öppenmottagningarna säger nej vänder sig patienter till exempelvis Södersjukhusets neurologer, där de också får nej. Enligt den tipsande läkaren ökar det belastningen på slutenvården, eftersom patienterna till slut söker akut.

Enligt läkaren har hälften av neurologerna på Södersjukhuset, fem personer, nyligen slutat på grund av hög arbetsbelastning. Det är också den siffra som Södersjukhusets läkarförening fått till sig.