Böljande bild på noter
Foto: Pixabay

Positiva effekter av rytm och musik vid rehabilitering

Musikbaserad rörelseterapi, enligt det som kallas Ronnie Gardiner Method, har potential att bidra till rehabiliteringen efter stroke och vid MS och Parkinsons sjukdom. Det visar en kartläggande översiktsstudie från Göteborgs universitet.

I den nu aktuella studien, publicerad i tidskriften Disability and Rehabilitation, görs en kartläggning av i vilka syften Ronnie Gardiner Method används inom hälso- och sjukvård. Studien utforskar också metodens tänkbara fördelar.

Att metoden i praktiken tillför glädje hos utövarna i en ofta tuff livssituation med långvariga rehabiliteringsbehov är det dock ingen tvekan om, menar Petra Pohl, fysioterapeut och universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och ansvarig för studien.

Komplement till vanlig rehab

Metoden bygger på rymt och rörelser, som handklappningar och fotstamp, utifrån ett tvåfärgat notsystem där vänster kroppshalva följer röda noter och höger halva blå noter i kombination med att munnen formar rytmiska ljud. Mycket sätt på prov samtidigt: motorik, rytmkänsla, simultankapacitet, koordination, minne, uthållighet med mera.

Det som framgår av den aktuella översiktsstudien, vars syfte är att ge en bild av resultat från tidigare publiceringar på området, både kvantitativa och kvalitativa studier, är att Ronnie Gardiner Method skulle kunna fungera som ett värdefullt tillägg till traditionell neurologisk rehabilitering.