Patric med ms och hans läkare Fredrik teamtävlar i ÖtillÖ SwimRun

Den 2 september tävlar neurologen Fredrik Piehl och hans patient Patric Tengblad med diagnosen ms, i den tuffa SwimRun-tävlingen ÖtillÖ i Stockholms yttre skärgård. Under ett dygn springer de 65 km och simmar totalt 10 km mellan 24 öar.
- Jag vill visa att det kan vara möjligt att ta sig an en så tuff tävling, trots en neurologisk diagnos.

Neurologen Fredrik Piehl och hans ms-patient Patric Tengblad, medlem i Neuro kallar sig Team Combat MS och ska samma dag springa 65 kilometer och simma 24 sträckor i havet på totalt 10 kilometer.

- Jag ställer upp i denna tävling för att det är kul att visa att det kan vara möjligt att ta sig an en såpass lång och tuff tävling, trots en neurologisk diagnos som ms, multipel skleros, säger Patric Tengblad. Han har dessutom tävlat i sporten SwimRun med sin fru Åsa de senaste fem åren.

Men att på en dag simma en mil i kallt havsvatten bland vågor och springa 65 kilometer (ett Maratonlopp är drygt 42 kilometer) är inget man gör utan riktigt hård träning. Därför ha läkaren Fredrik och hans teamkamrat Patric förberett sig noga och kört 8-10 träningspass i veckan, bitvis relativt intensiv träning.

Viktigast i mål utan skador

- Det viktigaste är att gå i mål och görakarta över Ö till Ö-tävlingen i Stockholms yttre skärgård med patric och fredrik det utan skador. Sedan vore det toppen om jag kunde slå frugan som kör tävlingen i damklassen i år, säger en taggad Patric Tengblad.
Patric har aldrig som barn eller vuxen tränat konditionsidrott utan det är de senaste sex åren som det intresset vuxit fram. Och han har inget gratis när det gäller simning och löpning utan det är envishet och hårt arbete som gäller.

- Får dock ändå säga att jag är en bättre simmare än löpare, men tycker nog om löpningen lite mer.

Känd neurologläkare långlöpare

Neurologläkaren Fredrik Piehl på Karolinska sjukhuset i Stockholm är ett känt namn för en hel del patienter med neurologiska diagnoser i Stockholmsområdet. Fredrik är en hängiven långdistanslöpare och dessutom också ordförande för den forskningskommitté som administrerar Neurofondens utdelningar till olika forskningsprojekt varje år.

Neurofonden administreras av förbundet Neuro och fondens styrelse består i sin tur av samma ledamöter som också är förtroendevalda i förbundet Neuros styrelse. De tar de årliga inriktningsbesluten för förbundets arbete och väljs av förbundskongressen vart fjärde år.

Kompletterar varandra bra

Som entusiastisk deltagare i SwimRun-eventet föreslog Patric att han och hans läkare Fredrik skulle bilda ett tävlingsteam i årets tävling och Fredrik antog utmaningen, som går av stapeln nu på måndag den 2 september.

- Jag vill nog inte säga att jag utmanade Fredrik utan man kör denna sport i tvåmannalag och jag trodde det skulle vara kul samt vi skulle komplettera varandra som lag, säger Patric. Jag har ju tidigare tävlat med min fru Åsa men hon ville prova att teama med en kvinnlig partner i år och då kom jag att tänka på Fredrik som teamkamrat.


Tappade hudkänseln

Patric började känna att något inte stod rätt till i kroppen för några år sedan. Först tappade han hudkänseln i fötter och underben och samma hudsymtom spred sig upp till bröstkorgen. Han sökte vård och fick sin ms-diagnos i december 2017. Strax efter fick han sin första behandling med läkemedlet rituximab. Det får han nu en gång i halvåret och mår så pass bra att han alltså kan tävla i en hård konditionssport.

- Jag har utöver den första sjukhusvistelsen på fyra dagar aldrig behövt vara sjukskriven och rehabilitering har jag inte behövt. Jag tränar själv 7-10 ggr i veckan på gym, med löpning, simning, cykel och så jobbar jag mycket med rörlighet stretch, säger Patric Tengblad.


Neuro önskar Team Combat MS lycka till i årets SwimRun, som startar i Sandhamn och fortsätter 7,5 mil söderut till målgång på Utö.

karta över tävlingen mellan öarna