En man som håller sig för magen och en hög med plättar. Foto.
Hos de patienter som led av sömnstörningar, men inte Parkinsons sjukdom, fanns det skador på tarmarnas nervceller samt i hjärnstammen, och där anser forskarna att det felveckade protein har uppstått i tarmarna, men ännu inte hunnit breda ut sig i hjärnan. Foto: Pixabay.

Parkinsons sjukdom är två olika sjukdomar

Forskare från Århus universitet i Danmark har enligt tidskriften Illustrerad Vetenskap bevisat att det finns två varianter av Parkinsons sjukdom med två olika förlopp. Det ena börjar i hjärnan, det andra i tarmarna.

Parkinsons sjukdom beror på att ett protein (alfa-synuklein) veckar sig fel. Ett felveckat protein gör att fler proteiner veckar sig fel och att de sprider sig i kroppen och hjärnan.

När proteinerna ansamlas i hjärncenteret "substantia nigra" kan det inte längre producera tillräckligt med signalämnet dopamin, vilket resulterar i de skakningar som är karaktäristiska för Parkinsons sjukdom.

Läs mer i artikeln om hur forskarna kommit fram till slutsatsen att det handlar om olika sjukdomar.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet