Nya metoder för ryggmärgsstimulering hjälper fler med svår nervsmärta
Elektrisk ryggmärgsstimulering (spinal cord stimulation), innebär att man placerar en elektrod i ryggen utanför ryggmärgen. Elektroden kopplas till en pulsgenerator/stimulator placerad under huden som sänder ut lågfrekventa och högfrekventa pulser, som påverkar smärtsignaler och upplevelsen av smärta. Ingreppet görs i dagkirurgi i lokalbedövning och biverkningarna är få.
– Tack vare medicintekniska framsteg kan vi numera behandla patienter som inte svarat på sedvanlig behandling eller äldre typer av ryggmärgsstimulering. Målet är att patienterna ska kunna minska sin läkemedelsbehandling och undvika beroende av exempelvis opiater, samt att de ska kunna leva mer normalt och få förhöjd livskvalitet, säger Katarina Landy, överläkare på Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande, och fortsätter:
– Nästa generations teknik är redan på väg. Redan i höst presenteras ett nytt system med sensorer i batteriet som känner av stimuleringen i realtid och på så sätt undviks både över och understimulering av ryggmärgen, vilket hittills varit ett svårlöst problem. Det kommer även att introduceras nya, effektivare elektroder.