MS-diagnosen räddades av yoga
Andas in långsamt. Ut med bröstet. Känn hur du slappnar av och sträck ut.
När Neuro besöker friskvårdcentret i Täby som ligger i norra Stockholm, möts vi av en klassisk yogastudio med vita gardiner och trägolv.
Inne i ett av rummen sitter Jenny Ström Öberg på en matta och visar upp yogarörelser.
- Detta är min styrka. Yogan har gjort att jag fått lugn och ro i kroppen. Jag är mindre stel och kan idag leva nästan som vanligt trots min MS-diagnos.
Jenny Ström Öberg fick under 2012 diagnosen multipel skleros, (MS), ett besked som raserade hela hennes värld.
- Jag har alltid varit tävlingsinriktad och min stora passion i livet har varit träning och hälsa. Jag har sprungit flera lopp, coachat människor med kost och träning och att då bli diagnostiserad med MS var hemskt.
Klassiska MS-symtom
Trots att hon under en längre tid levt med klassiska MS-symtom som yrsel, synnervsinflammationer och spasticitet i musklerna kom ändå diagnosen som en chock. Återhämtningen från hennes dagliga träning uteblev och det blev allt jobbigare att leva som hon lärde.
- Det var jättetufft att få min diagnos även om jag någonstans visste att något var fel i kroppen. När jag först sökte vård blev jag heller inte trodd på utan blev hemskickad eftersom läkarna skyllde på stress. Det gjorde också att jag mådde väldigt dåligt eftersom jag inte fick svar på vad som var fel.
Grät i skogen
Att kämpa för att få vård beskriver Jenny som väldigt jobbigt. Hon berättar att det tog flera besök hon läkarna innan de äntligen trodde på henne. Till sist fick hon sin MS-diagnos, och rekommendationer från flera läkare om vad hon fick och inte fick göra. Något hon menar sänkte hela hennes självförtroende.
- Jag sprang i skogen och grät för det gjorde så ont i kroppen. Att läkarna sa till mig att jag inte längre kunde göra vissa saker var jättejobbigt och allt de sa nej till blev jag nyfiken på. För varför kan inte jag träna om jag gör det i min takt? Jag provade och drabbades av bakslag men gav aldrig upp för jag behövde helt enkelt hitta ett sätt som fungerade för mig.
Yoga och mentalitet
Efter att ha diagnostiserats tog det fyra år innan Jenny äntligen fick MS-rehab, vilket förändrade allt. Yogan och filosofin räddade henne trots vanan från högintensiv träning.
- Yogan kändes i början för långsam men tack vare den så känner jag mig idag starkare än någonsin. Jag kan inte springa milen lika fort men jag njuter desto mer. Jag kan inte träna högintensivt ofta men jag kan göra det ibland.
Att försöka långsamt och sen bygga upp har varit min lösning.
Mentaliteten och yogans långsamhet gjorde att kroppen började återgå till det normala. Från att ha haft en konstant oro i kroppen kan Jenny idag leva ungefär som alla andra trots att hon har MS.
- Jag tror att det är många MS-patienter som sätter käppar i hjulet för sig själva på grund av rådgivning från läkare. Jag gjorde det själv. Att försöka långsamt och sen bygga upp har varit min lösning.
Jenny beskriver att hon idag balanserar sitt liv med mental yoga, andning och lugna promenader. Hon känner idag av sin kropp väldigt väl och beskriver det som att vissa dagar fungerar bättre än andra.
- Idag lär jag ut MS-yoga, en lugn yoga som alla med MS kan göra. Det handlar inte bara om rörelser utan också om ens vilja. Alla kan delta oavsett om man kan sitta ner eller bara stå.