Louise Hoffsten: “Helt suveränt att resa med rullstol”
Neuros ambassadör, sångerskan Louise Hoffsten, diagnostiserades med MS när hon var 30 år. I dag snart tre decennier senare berättar hon om sin livslust, hur det är att leva med MS och hur kul det har varit att gå i rullstolsskola.
Pandemin har, som för andra artister, gjort att Louise Hoffsten inte kunnat turnera som förr. Men nu när restriktionerna har släppts är hon åter ute på vägarna.
- Det känns underbart att uppträda igen. Jag har nyligen spelat i Örebro och i Malmö och att få möta publiken igen är toppen, säger Louise Hoffsten när vi möts på ett café i södra Stockholm.
När hon diagnostiserades med MS i mitten av 1990-talet bestämde hon sig snabbt för att vara öppen med att hon drabbats. Hon är en av cirka 20 000 personer som lever med sjukdomen och hennes öppenhet har bidragit till att åtskilliga i Sverige känner till MS.
- Jag är glad att jag var öppen med min diagnos när jag fick den. Det har gjort att jag kommit i kontakt med många. Jag har fått mycket kunskap på vägen, säger hon.
MS ser olika ut för alla. För Louise Hoffstens del fungerar inte bromsmedicinerna längre och hon blir sakta men säkert sämre.
- Det kan också ha att göra med att jag blir äldre. Men jag har kunnat leva med MS under lång tid och jag har fortfarande stor livslust.
Låten Lust for life, av Iggy Pop, nämner hon som ett slags mantra för hennes livsinställning. Något som också märks när hon pratar om hur det är att sitta i rullstol.
- Det har tidigare varit en skräck för mig att hamna i rullstol. Men så är det inte längre. Efter att ha trillat flera gånger insåg jag att rullstolen är ett jättebra hjälpmedel som gör att man kan vara mer aktiv. Dessutom finns massor av fördelar med att resa med rullstol.
Du får gå ombord på flygplan först. Och du, din ledsagare och ditt/dina barn kommer ofta in gratis på muséer, berättar hon.
- Det är också skitkul att köra rullstol. Jag har precis gått i rullstolsskola och det var toppen, säger Louise Hoffsten.
I sommar väntar en luftig turné i Sverige med ett lagom antal konserter. Tidigare har turnerandet varit intensivt för henne.
- Man är extra stresskänslig med MS och hjärntrötthet kan uppstå. Jag har en jättebra bokare som lyssnar och förstår mig. Och med ett lugnare schema får jag också chans att vara mer med familjen i sommar.
Deltar i Neuropromenaden
En annan sak hon ska göra är att delta i Neuropromenaden. Det kan vem som helst göra genom att gå, rulla eller springa. Enda kravet är att man anmäler sig på Neuropromenaden.se och betalar en frivillig anmälningsavgift som går till forskning.
Att bidra till forskningen är en självklarhet för Louise Hoffsten. Det är fortfarande mycket kunskap som saknas kring MS och andra neurologiska diagnoser. Och ju fler som bidrar desto snabbare kan flera av gåtorna kring olika diagnoser lösas.
- Jag tänker också att det inte bara är en individ som drabbas. Hela familjen och andra närstående påverkas. Det vill jag uppmärksamma, säger Louise Hoffsten.