Sprutor, piller och läkemedel
Off label. Läkemedelsverket ska ta fram en ”tydlig och välunderbyggd slutsats om nytta/risk-balansen är positiv eller negativ”.

Läkemedelsverket ska utreda off label-läkemedel

I april stod klart att Läkemedelsverket i ett pilotprojekt fått i uppdrag att välja ut och utreda ett off label-läkemedel. Granskningen skulle enligt regeringen mynna ut i en ”tydlig och välunderbyggd slutsats om nytta/risk-balansen är positiv eller negativ”.

Det tippade läkemedlet att utreda var rituximab vid multipel skleros, eftersom detta länge stått i centrum för diskussion om off label-användning i sjukvården. 

Nu bekräftar gruppchefen Veronica Arthurson på Läkemedelsverket att det verkligen är rituximab som ska utredas. 

– Det finns nu, sedan några veckor tillbaka, ett internt beslut på att det är rituximab vid ms som kommer att studeras inom ramen för pilotprojektet. Vi går därmed nu in i en fas av intensivt utredningsarbete och kommer inte att ha någon ytterligare info kring regeringsuppdraget att kommunicera förrän tidigast i december, skriver hon i ett mejl till Dagens Medicin.

Gå med i Neuro

För bara 30 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet