Hostteknik - Tips på "huffing"!
För personer med MG kan en förkylning eller infektion ta mycket kraft. Inte minst vad gäller att orka hosta upp slem. När man har svårt för att få luft kan detta skapa ångest och panik, vilket gör att man har tendens att andas snabbt och ytligt. Då stannar luften kvar längre ner och omsätts inte för syresättning.
Långa hostattacker tröttar ut andningsmusklerna och slem från mindre luftvägar flyttas inte effektivt.
Använd istället något som kallas för huffing/stötning
Det innebär en forcerad kraftig utandning efter en djup inandning (helst genom näsan). Tänk dig, att du ska "göra imma på en spegel", så kan du lättare hitta rätt teknik. Luftströmmen blir snabbare och kraftigare,vilket gör att sekretet lossnar och tas med högre upp i luftvägarna, där det lättare kan avlägsnas med en vanlig hostning.
Prova 3 huffing 3 gånger i rad med viloandning emellan. Innan du huffar, kan du använda dig av motståndsandning under utandningen. Bara genom att spetsa munnen som till vissling, får du ett ökat motstånd, men personer med MG kan ha svårt att forma munnen så. En slang nedstucken i en pet-flaska med en tredjedel eller mer med vatten ger också motstånd. Andas ut relativt långsamt. Spara lite andningsluft, innan du ands in igen. Motståndet gör att luftrören vidgas.
Du kan tänka dig en uppblåst ballong med ett sugrör nedstucket. Om du trycker på ballongen utifrån, pressar du också ihop sugröret och får svårare att få ut luften. Känner du, att det skulle vara bra att ha tränat på denna andnings- och hostteknik, men inte riktigt vet hur jag menar, så ta kontakt med en fysioterapeut.
Det är också bra att ha tränat avslappning. Det finns många olika metoder för det, men gemensamt för alla är den lugna djupa diafragmaandningen. Bra att kunna slappna av så mycket som möjligt för att stoppa ev. panikkänsla.
Var rädda om er. Håll ut, håll kontakt, håll avstånd!
Varma hälsningar Rosita Wihlborg
(Diagnosstödjare för MG och sjukgymnast)