Mia Möllberg i sin rullstol i solen. Foto.
Mia Möllberg fick sin diagnos 2015 och upprörs också över uppenbara brister i vården för ALS-sjuka. Foto: Privat.

"Helt fel att berätta om hur man ska ta sitt liv"

, Alfred Skogberg

Att offentligt gå ut och berätta om hur man ska ta sitt liv är helt fel. Då uppmuntrar man folk att göra detsamma. Och just det har nu hänt, efter att Björn Natthiko Lindeblad offentligt gått ut med hur han tog sitt liv. Det berättar Mia Möllberg som har ALS och som har startat en Facebook-grupp för att stötta ALS-drabbade och deras anhöriga.

Mia Möllberg som bor i Bredäng i Stockholm diagnostiserades år 2015 med ALS. Då hade hon varit sjuk i två år.

Hon startade därefter Tillsammans mot ALS, en facebookgrupp för att ALS-drabbade och anhöriga skulle kunna få hjälp och råd.

- När jag blev sjuk fanns inget forum som vi kunde vända oss till och ställa frågor. Jag tog kontakt med två andra och vi bestämde oss för att starta facebookgruppen, säger Mia Möllberg.

På frågan om vad hon tänker om dödshjälpsdebatten menar hon att dödshjälp är det som sker på en klinik i Schweiz under ordnade former. Pratar vi om Björn Natthiko Lindeblad så var det inte dödshjälp, utan självmord.

- Läkaren borde kanske själv dricka smoothien som Natthiko Lindeblad fick. Det är inte meningen att läkare ska hjälpa folk att ta livet av sig. Det är aktiv livshjälp vi behöver, inte tvärtom.

Mia Möllberg berättar att det går att leva med ALS men förändringar behövs. Man behöver se människan, inte sjukdomen. Den personliga assistansen ska inte heller vara åldersbetingad.

Uppenbara brister som drabbar ALS-sjuka

Hon upprörs också över uppenbara brister i vården för ALS-sjuka.

- De kräver att man ska jobba tills man är äldre än 65 år men du får inte andningshjälp i hemmet om du är över 65 år. Bara om du är yngre. Det är ren jävla idioti, säger Mia Möllberg.

Dessutom tar inte boenden emot patienter som har andningshjälp. De vill i så fall att patienterna ska ligga på sjukhus.

- Politiker måste tänka till och säkerställa att man får rätt stöd oavsett ålder, nationalitet och var man bor, säger Mia Möllberg.

Hon berättar att en person i facebookgruppen tagit sitt liv efter att ha tagit del av hur Björn Natthiko Lindeblad gått ut publikt med hur han skulle dö.

- När man pratar om självmord på det sättet uppmuntrar man folk. Det är helt fel för det går att leva med sjukdomen, säger Mia Möllberg som gärna ställer upp för medieintervjuer.