Närbild på en skrivmaskin
Det första epileptiska anfallet inträffade 1844, då Flaubert var tjugotvå. Foto: pixabay.com

Gustave Flauberts epilepsi – en familjehemlighet

Epilepsi var en gåtfull sjukdom i slutet på 1800-talet. Få kände till att den franske författaren Gustave Flaubert led av den – hans epilepsi var något av en familjehemlighet som ömsom sporrade, ömsom hämmade hans kreativitet.

Shala Ghaderi Berntsson, docent, och Anne Marie Landtblom professor i neurologi, berättar om Flauberts liv med diagnosen.

Många kända författare och konstnärer genom tiderna har visat sig lida av epilepsi, en sjukdom som verkar ha effekt på människors kreativa processer. Det är dock inte lika känt att Gustave Flaubert, en av Frankrikes främsta författare, faktiskt också hade epilepsi. Man kan inte utesluta att sjukdomen haft betydelse för hans litterära produktion.

Gustave Flaubert och Fjodor Dostojevskij var litterära genier, som bägge led av epilepsi. Men medan Dostojevskij öppet associeras med sjukdomen, såväl i sin litterära produktion som i sin livshistoria, så var Flauberts epilepsi en familjehemlighet, och i hans litterära verk finns knappast direkta kopplingar till hans sjukdom. Inte ens för sin kvinnliga vän Louise Colet berättade han om sin dia­gnos, men hon fick bevittna anfallen. Det är framför allt i hans korrespondens som vi finner information om sjukdomen.