Två personer som samtalar med varandra. Foto.
Foto: Pixabay.com

Frågor och svar om behandling av MS

Till COMBAT-MS som är ett forskningsprojekt med målet att göra vetenskapliga jämförelser av olika behandlingar av multipel skleros (MS) kommer det många frågor.

I länken nedan finns de vanligaste frågorna från personer som ingår i COMBAT-MS. Det handlar både om läkemedelsfrågor och covid-19 i relation till behandling.

Svaren på frågorna är skrivna av professor Anders Svenningsson på Danderyds Sjukhus och representerar hans åsikter i dessa frågor. Det är viktigt att veta att det i många fall inte finns tunga vetenskapliga belägg för alla detaljer i svaren utan slutsatserna bygger på en sammanvägning av tillgänglig vetenskap och klinisk erfarenhet.

De rekommendationer som ges baserar sig delvis på lokala förutsättningar och rutiner och kan därför inte i detalj översättas till samtliga sjukvårdsinrättningar i landet.

COMBAT-MS är ett forskningsprojekt med målet att göra en vetenskaplig jämförelse av rituximab och andra behandlingar av multipel skleros (MS). De jämför rituximab-behandling med andra tillgängliga behandlingar för sjukdomen i en långtidsstudie där de följer upp och samlar in data från MS-patienter. I COMBAT-MS ingår flera specialister och experter inom neurologi från hela Sverige och även andra länder. 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet