Forskare avslöjar myter om D-vitamin

Vi bombarderas ständigt med motstridiga rubriker om kost och annonser för produkter som lovar att göra eller hålla oss friska. En forskargrupp har undersökt 10 vanliga påståenden om D-vitamin, och fann att de flesta av dem saknar bevis, men vissa kan innehålla korn av sanning. De publicerade sina resultat i Journal of General Internal Medicine .

Forskaren Michael Allan är chef för evidensbaserad medicin vid University of Alberta. Han och hans kollegor över mer än 80 studier på vitamin D, söker stöd för påståenden om att vitamin kan minska risken för cancer, behandla artrit, och mycket mer. Laget var något överraskad av resultaten;

- Även områden där vi verkligen trodde det fanns bra bevis för tidig nytta, verkar bevisen inte vara bärande fullt ut, sade Allan i ett pressuttalande. Med andra ord bör vi hålla tillbaka vår entusiasm för ett "D-vitaminuniversalmedel", som författarna kallar det.

Resultaten visade enligt studien otillräckliga bevis för åtta populära föreställningar om D-vitamin:

Att det kan behandla depression;
Att det kan behandla reumatoid artrit;
Att det kan behandla multipel skleros;
Att det kan förhindra luftvägsinfektioner;
Att det sänker cancerrisk och dödlighet;
Att det minskar den totala dödligheten;
Att ta en högre dos är bättre; och
Att friska vuxna bör få sina D-vitaminnivåer kontrolleras regelbundet.
"Ny forskning kan ge nya resultat"
De återstående två av de tio föreställningar som testades backas upp av några bevis. Forskarna fann att D-vitamin kan bidra till att minska risken för fall och risken för frakturer vid fall hos äldre människor. Men även dessa fördelar är minimala, säger Allan.

- Om du skulle ta en grupp människor som har högre risk för att bryta ett ben - så finns ungefär en 15 procentig risk att någon bryter ett ben under de kommande 10 åren. Med behandling av dem med en rimlig dos av D-vitamin under ett decennium, skulle du förhindra en fraktur av 50 under den tiden. Många skulle säga att ta ett läkemedel under 10 år för att stoppa en av 50 frakturer, är förmodligen inte tillräckligt för att vara meningsfullt.

- Men bara för att något inte har bevisats hittills, betyder inte att det är fel, säger Allan och menar att en hel del av den befintliga D-vitaminforskningen varit dåligt gjord. Dessutom har det inte gjorts så mycket forskning.

- Det är möjligt att forskningen i framtiden kommer att hitta tillräckligt med bevis för att stödja en del av dessa påståenden. Men just nu är det bara inte så.

Läs mer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26951286

http://mentalfloss.com/article/81861/researchers-debunk-medical-myths-about-vitamin-d