Elektrisk stimulering hjälper ryggmärgsskadad att gå
Amerikanska forskare har tagit fram ny teknologi som gör att förlamade kan styra sina ben igen och ta några steg. Med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgsskadan förs signaler från hjärnan över till musklerna som patienterna då kan styra med vilja, trots att nerverna i den skadade ryggmärgen inte vuxit tillbaka och läkt. Bakom den nya teknologin står forskare på Mayo-kliniken i USA.
Forskarna presenterar resultatet av en studie med en patient som blev förlamad från nacken och nedåt. Han blev påkörd när han stod och packade in sin väska i bakluckan på sin egen bil. Med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen har patienten kunnat resa sig och göra stegliknande rörelser.
Nu har forskarteamet gått vidare med mer intensiv stimulering, under en längre period, och resultatet är att han har kunnat gå några steg, både på ett träningsband och på ett vanligt golv med stöd av en gåstol.
Det handlar inte om att nerverna i den skadade ryggmärgen har vuxit tillbaka och läkt, utan på något sätt har den elektriska stimuleringen ändå gjort att signaler från hjärnan kunnat föras över till musklerna.
Forskarna har inte hela förklaringen till hur, men menar att det inte rör sig om spontana, reflexmässiga rörelser.
Svenske experten på ryggmärgsskador Claes Hultling, på Karolinska Universitetssjukhuset, säger till Sveriges Radio att det är unikt. Men han är tveksam till att detta ska fungera vid kompletta ryggmärgsskador, möjligtvis vid inkompletta skador. Claes tillägger också att det är mer vardagsnära bekymmer som är viktigare för de flesta förlamade. Som att kunna uträtta sina toalettbehov på ett rimligt sätt och ha ett fungerande sexliv.
Trots de framsteg som nu presenteras tror han att det kommer att ta lång tid innan ryggmärgsskadade på allvar kommer att kunna gå igen.