Efter 2 stroke tar det ändå skruv för Daniel med servokraft
Strokedagen 9 maj: Efter två stroke skulle man kunna tro att även en 35-åring är utslagen. Men det gäller inte mekanikern Daniel Nilsson i Bromölla. Han är på benen igen och med hjälp av en robotinspirerad servohandske, kan han fortsätta jobba som mekaniker och hålla på med sin favoritsysselsättning, ett Hot Rod-bygge.
Bland verktyg och reservdelar står en ombyggd motorcykel Suzuki Intruder 800 i Daniel Nilssons dubbelgarage. Dessutom hans senaste skapelse på fyra hjul, en så kallad Hot Rod. Det är ett specialbilbygge på en egenbyggd ram, underredet är hämtat från en BMW, bakpartiet från en Chevrolet och hytten är från en Opel Blitz 1953. Skapelsen ska inregistreras senare i år och det här brinner han för.
- Allt som har en motor är leksaker för mig och det här vill jag göra, säger Daniel Nilsson. Han ska just skruva fast en bult som håller fast frontgrillen i chassit. När han klämmer högerhanden runt hylsnyckeln surrar det svagt från den lilla elektriska servomotorn i fickan utanpå hans arbetsbyxor. Och associationen går till någon scen i en science fictionfilm.
Vi hälsar och de konstgjorda förlängda senorna dras in genom kabeln mellan styrenheten och handsken. Jag känner hur Daniels handgrepp blir allt fastare. Daniel skrattar och berättar om den resa han gjort de senaste tre åren.
Sökte för karpaltunnelsyndrom
Uppväxten är i Bromöllatrakten. Hans mamma är sjuksköterska och pappan har en mekanisk verkstad i Bromölla. Daniel utbildade sig till mekaniker med specialisering inom svarvning och fräsning. Han har jobbat med ventilation och som resemontör med bland annat uppdrag för marinen i Karlskrona och utomlands i Spanien, England, Holland och Tyskland. I utlandsuppdragen har arbetsuppgifterna varit att installera maskiner som sprayar en stark elastisk hinna under nya bilar, som ska ge minst 7 års rostskyddsgaranti.
Mekandet och bilbyggandet är en stor hobby men hösten 2014 kände han mer och mer hur högerhanden domnade till och från. Han började tappa saker och åkte till slut in för att kolla upp det på ett vanligt läkarbesök i tro att det kanske kunde vara ett så kallat karpaltunnelsyndrom. Inget särskilt upptäcktes och Daniel jobbade vidare, trots att handen blev sämre och sämre.
Vårdpersonal trodde honom inte
Under nyårshelgen samma år slutade handen i princip att fungera och Daniel blev riktigt orolig.
- Det blev en så kallad dropphand som jag hade hudkänsel i men inte kunde röra och jag ringde till sjukvårdsupplysningen dagen före nyårsafton. De ville att han skulle åka in till akuten direkt. Han blev undersökt och fick en massa frågor.
Sjukvårdpersonalen var undrande och frågade om jag ätit något morfinbaserat läkemedel.
- "Nej, sa jag" men de trodde ändå att jag var typ en narkoman. Mina pupiller hade nämligen inte rört sig när de lyste mig i ögonen. Men jag hade redan upplyst dem innan den kontrollen, att jag haft regnbågshinneinflammation som liten och därför fungerar inte pupillreflexen normalt, säger Daniel Nilsson.
Misstag och flera vårdbesök
Efter flera undersökningar och misstag av vårdpersonal, kunde läkaren till slut konstatera att det satt en blodpropp på utsidan av halsen. Daniel fick direkt blodförtunnande tabletter och proppen löstes upp. När han sedan undersöktes några veckor senare, visade det sig att ett blodkärl långt tidigare brustit i halsen, och att en propp då bildats i blodådrornas mellanskikt.
- Hade allt skötts enligt läkarboken, skulle proppen med all sannolikhet ha upptäckts tidigare, och min skada inte blivit så stor, säger Daniel besviken.
Servo följer muskelrörelsen
Daniel har hela tiden haft känsel i högerhanden och handgreppet finns där, om än svagt. När han började arbetsträna efter den första stroken för ett och halvt år sedan, fick han därför tillgång till en nyutvecklad servohandske via Arbetsförmedlingen. Det är en handske med servorobotik, som hjälper till att dra ihop fingrarna, så att han kan låsa handen om det han tar tag i och lyfter. Och det är en mycket stor hjälp i hans arbete på en verkstad i Kristianstad.
Servohandsken har tre grundlägen som vid behov regleras på kontrollenheten.
- Med handsken kan jag också hantera saker väldigt finkänsligt, som ett färskt ägg till exempel. Det är inga problem, tycker Daniel Nilsson.
Brottas nu med finmotoriken
Efter mycket användning av servohandsken har han nu också fått mycket lättare att sträcka ut sina fingrar. Även sjukgymnasterna har uppmärksammat hans uppmjukade fingerleder. Handsken underlättar också rehabiliteringen.
- Sedan jag började använda handsken även när jag styrketränar, kan jag lägga på dubbla vikten vid till exempel dragövningar, eftersom handsken kan låsa greppet. När jag sedan vill öppna handen, avaktiveras låsningen. Det han just nu brottas med är finmotoriken.
- Handen känns ju lite klumpig men jag är en envis jäkel, så det kommer att lyckas, säger Daniel Nilsson och skrattar.
Nära att dö i koma
Tatueringsintresset började med en tatuering på axeln och han har en kompis i Karlskrona som driver en tatueringsstudio. Nu har han åtta tatueringar varav en sträcker sig från axel till axel över hela bröstet.
I oktober 2016 fick han influensa och sjukanmälde sig en tisdag med feber. Han bor som sagt själv och därför lagade han en stor potatisgratäng samma dag, för att enkelt kunna få i sig näring under sjukdagarna. Han fick med sig vatten i sovrummet och somnade sedan febrig.
Det nästa han minns är att han vaknar upp på sjukhuset, fem dygn senare. Daniel också har diabetes och trots att han bara ätit en gång till av gratängen hade insulinpumpen fortsatt att pumpa insulin, vilket gjorde att han till slut hamnade i insulinkoma.
- Det var min syster som hittade mig och ringde ambulansen. Då hade jag bara ett blodsockervärde på 1,8 och det var nog i sista stund de kunde rädda livet på mig, tror han. Normalt blodsocker vid fastande ligger ungefär på ett värde mellan 4 till 6 mmol/l.
I samband med den här händelsen fick han en stroke som slog ut balansen.
- Det är som ett svart hål. Jag minns ingenting och med så lågt blodsockervärde fungerar ingenting heller.
- Det var 15 proppar som då satte sig i huvudet och hänt har hänt, resonerar han.
Med hjälp av rollator kunde han börja lära hjärnan att gå igen och nu ett halvår senare rör han sig tämligen obehindrat.
Dålig journalföring märklig 2017
I Hässleholm och i Kristianstad har han sin strokerehabilitering och trots vårdsjabbel har han i stort blivit bra bemött.
- Jag har till slut fått bra vård men samordningen kunde vara klart bättre. Under en och samma timme hade jag tre inbokade vårdbesök.
- Hela sjukvårdssystemet verkar överbelastat och internkommunikationen är dålig. Har en läkare gjort en undersökning tidigare på mig, har det inte synts i mina journaler. Han var med om detta alldeles nyligen, när en läkare trodde att hans handskada var ny. I själva verket registrerarades den för tre år sedan.
- Mycket märkligt år 2017, tycker Daniel Nilsson.
Skjuter inte upp drömmar
Han har inte någon livsfilosofi eller tro som sporrar, utan en livsinställning:
- Det handlar om att leva så glatt som möjligt. Och det är ingen mening med att skjuta upp allting tills man har mer tid, som många tycks resonera. Försök göra det du skulle vilja göra nu, istället för att skjuta upp det. Då kanske du aldrig får uppleva det, säger 35-årige Daniel Nilsson, som har som mål att lära sig minst en ny sak per dag.
- För har du inte lärt dig något nytt idag, är den här dagen bortkastad, tycker mekanikern Daniel Nilsson.