Botad av blodstamcellstransplantation?
, Källa: Uppsala Nya Tidning
Även om en blodstamcellstransplantation bara lämpar sig för patienter i tidigt skede av aggressiv, skovvis förlöpande multipel skleros anser Joachim Burman att denna behandlingsmöjlighet borde övervägas för fler patienter. Ida Berner har skrivit en bok om sin berättelse som är en solskenshistoria. För 13 år sedan genomgick hon en transplantation med blodstamceller.
Ida Berners berättelse är inte längre en unik solskenshistoria. För 13 år sedan blev hon Skandinaviens första patient med multipel skleros som genomgick en transplantation med blodstamceller. I dag har ytterligare mer än 150 patienter med ms i Sverige fått samma behandling, för det mesta med gott resultat. Nu har hon skrivit en bok om sin berättelse "Mitt år med ms – är jag botad nu?". Läs mer i artikeln som Uppsala nya tidning publicerat.
– Våra resultat hittills talar för att över två tredjedelar av patienter med aggressiv multipel skleros som behandlas med cellgifter i kombination med en transplantation av blodstamceller blir varaktigt sjukdomsfria. Om det görs tidigt i sjukdomsförloppet kan man dessutom förhindra bestående men, säger överläkare Joachim Burman vid Akademiska sjukhusets neurologklinik.
Även om en blodstamcellstransplantation bara lämpar sig för patienter med aggressiv, skovvis förlöpande multipel skleros anser Joachim Burman att denna behandlingsmöjlighet borde övervägas för långt fler patienter än i dag. Hälften av blodstamcellstransplantationerna vid ms har gjorts i Uppsala, en fjärdedel i Lund och resten vid andra universitetssjukhus. Läs och lyssna på intervjun med Joachim Burman som Uppsala nya tidning publicerat.