Ett moln med en dörr i.
På sikt planerar Answer ALS att göra all data tillgänglig för forskare världen över, för olika discipliner, och skapa nya möjligheter att hitta ett botemedel. Foto: Pixabay.com | CC0

Answer als samlar data för forskningen

Kan massvis av data tillsammans med artificiell intelligens hjälpa forskarna i kampen mot als? Det är frågan när forskare från Johns Hopkins University och Massachusetts Institute of Technology (MIT) vill göra all insamlad data tillgängliga för forskare runt om i världen inom några år.

Forskningsdatan kommer lagras i molnplattformen Microsoft Azure Cloud, vilket möjliggör för säker delning och integritet av hälsodata.

– Vi bygger en kunskapsbas så stark att den globala ALS-forskningen kommer kunna utnyttja kraften i artificiell intelligens för att förutsäga patientens sjukdomsförlopp och ge optimal behandling, säger Clare Durrett, co-director och Managing Coordinator på Answer ALS Foundation. 

Det här projektet kan även vara ett exempel för datainsamling kring sjukdomar som Parkinson och Alzheimers, tror forskarna.