Om huvudvärk och ansiktsnerven trigeminus som attackerar

Olika nyanser av smärta och värk i huvudet får nästan alla känna av då och då. Men för en hel del blir smärtan i huvudet och ansiktet periodvis mycket svår. Det kan då vara Hortons huvudvärk eller också är den stora känselnerven till ansiktet, trigeminusnerven påverkad och orsakar trigeminusneuralgi eller trigeminusneuropati, enligt överläkaren Elisabet Waldenlind vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, Stockholm.

Trigeminusneuralgi är en smärta som kommer från trigeminusnerven, den stora ansiktsnerven, som normalt förser ansiktet med känsel och signalerar smärta vid skador. I vissa fall kan nerven bli "sjuk" och ge smärta, fastän det inte finns skada i vävnaderna. Elisabet Waldenlind är docent och överläkare med specialisering på huvudvärk och smärta vid Karolinska sjukhuset i Huddinge,Stockholm. Här reder hon ut begreppen kring värk i huvudet.

Nerv med många grenar

Neurologen Elisabet Waldenlind får med sin specialistkunskap en hel del patienter på remiss utifrån landet, för en så kallad "second opinion", ytterligare utredning.Hon berättar att trigeminusnerven utgår från hjärnstammen som ligger baktill under stora hjärnan. Den delar upp sig i många grenar. En stor nervgren går till nedre delen av ansiktet ner mot hakan, en andra går till kinden och en tredje går till ögat och pannan.

– Trigeminusneuralgi yttrar sig i relativt korta, men intensiva smärthugg. Från några sekunder upp till någon minut, upprepat som en "kulspruteskur", som kan utlösas av en kall vindpust, tandborstning, skratt, prat eller plötsligt helt spontant till synes utan anledning, säger neurologen Elisabet Waldenlind.

Lyssna på hela intervjun med Elisabet Waldenlind:

 

Enligt Elisabet Waldenlind är smärtan ofta så svår att personen rycker till och det är orsaken till att sjukdomstillståndet kallas "tic doloreux" på franska, en effekt av att personen "rycker till" när smärthuggen kommer. Trigeminussmärta är åldersrelaterat och drabbar vanligast personer från 50-årsåldern och uppåt. Att yngre människor får det är ovanligt.– Smärtan kan vara så svår att man inte kan äta eller prata under attackperioden och det är inget som vanliga smärttabletter kan påverka. Detta beror på att det har med nervens funktion att göra, säger Elisabet Waldenlind, som redan på 1980-talet specialiserade sig på smärtbehandling.

Utgår från hjärnstammen

Smärtan vid trigeminusneuralgi kommer i ansiktet, vanligast i en av kinderna och ner mot hakan. Mycket sällan i eller ovanför ögonen. Mellan attackerna är känseln normal i kinden för stick och beröring.Däremot är det vanligt att man har en triggerpunkt någonstans i ansiktet, på näsvingen, på kinden eller läpparna, som vid beröring kan utlösa smärtan.

Det här handlar alltså om symtom som kommer med åldern. Trigeminusnervens rot utgår från hjärnstammen i nedre delen av huvudet under hjärnan. I nära anslutning till nervroten och nervtrådarna finns stora pulserande blodkärl och med åldern kan vävnadsstrukturen ändras något, blodkärlen blir stelare och hårda. Då kan de pulserande blodkärlen komma närmare nerven och irritera den.

Olika former av behandling

Enligt neurologen Elisabet Waldenlind är den vanliga behandlingen vid trigeminusneuralgi medicinering, för att dämpa retbarheten och smärtan från nerven. Läkemedlen är de som också används mot epilepsi. – Det finns också möjlighet att använda så kallad termokoagulation av trigeminusnervens ganglion, nervknut, som finns bakom kinden. Det innebär att trigeminusgangliet bränns av lite, för att minska signalflödet och retbarheten, säger Elisabet Waldenlind.

Neurokirurgiska möjligheter

En annan neurokirurgisk möjlighet är att göra en trigeminusblockad. Ämnet glycerol injiceras intill nervgangliet bakom kinden och ger samma effekt som termokoagulation.


– Det finns också en möjlighet i vissa fall att göra en större neurokirurgisk operation då nervroten vid hjärnstammen "bäddas om" så att den skyddas från det irriterande näraliggande blodkärlet.Men det är en operation med risk för komplikationer, särskilt om man är äldre, så den görs endast i särskilt svåra fall, säger Elisabet Waldenlind.

Tandoperation och bältros

Sedan är det viktigt att inte förväxla trigeminusneuralgi med andra smärttillstånd. Till exempel är bältros en herpesinfektion som kan uppstå i ansiktet och ge en kraftig smärta under en längre period.Men den smärtan är annorlunda till sin karaktär, mer ihållande, brännande och svidande. Infektionen behandlas med läkemedel mot herpesvirus. Det finns också smärttillstånd efter dentala ingrepp, som kan misstolkas som trigeminusneuralgi. Trigeminusnerven är som ett träd med grenverk och vid en större tandoperation kan en nerv skadas och orsaka bestående smärta. Men det smärttillståndet är mer ihållande och brännande och inte som vid trigeminusneuralgi, den attackvisa, vassa, huggande karaktären av smärta som vid en kraftig elektrisk stöt, förklarar neurologen Elisabet Waldenlind.

Håkan Sjunnesson/Neuro

Fakta:

  • Trigeminusneuralgi: Trigeminusnervens förgrening i hakan eller i kinden orsakar attackvisa smärttillstånd.Behandling: antiepileptisk behandling eller neurokirurgisk behandling med blockad eller "bädda in" nervroten.
  • Trigeminusneuropati: En pågående diffus, molande och gnagande grundsmärta i trigeminusnervens utbredningsområde som ibland kan ge en brännässelbetonad smärta eller ett känselbortfall om nerven är skadad. Behandling: Smärtan kan ha olika orsaker och i vissa fall kan det vara svårt att få patienten helt smärtfri. En del av behandlingen är att personen måste hitta ett slags acceptans av sin situation, om man inte kan hitta någon fysisk orsak och förklaring till smärtan. I vissa sällsynta fall kanske inte smärtan periodvis försvinner helt, men den kan lindras väsentligt.
  • Hortons huvudvärk (cluster headache): Blodkärlen bakom ögonen vidgas och skapar ihållande svår skärande huvudvärk lokaliserad bakom ögonen och i pannan, med upprepade attacker, anhopning av smärtanfall. Anfallen kan vara i ett par timmar. Behandling: migränläkemedel (triptaner), kalciumblockerare och i vissa fall med kortison.
  • Migrän: Tillfälligt synbortfall följt av kraftig huvudvärk under ett par timmar upp till ett par dygn. Behandling: migränläkemedel och akupunktur.
  • Spänningshuvudvärk: Värk i muskelfästen i rygg, axlar och nacke, som sprider sig upp i huvudet. Behandling: massage, akupunktur och vila.

»Du ska självklart söka vård för din smärta i huvudet och ansiktet. I dag finns effektiva behandlingar som gör att ingen ska behöva lida i onödan. Behandlingen sker ofta med smärtteam inkopplade.«

Neurolog Elisabet Waldenlind