Ingenjören Sara Riggare har Parkinsons sjukdom sedan 30 år och är doktorand vid Karolinska Institutet. Hon forskar kring digital egenvård för bättre hälsa och vardagsliv med en neurologisk diagnos. Foto: Håkan Sjunnesson

Årets medicinsvensk enligt tidningen Fokus är Sara Riggare i Neuro

Doktoranden i digital egenvård, debattören och spetspatienten Sara Riggare har av tidningen Fokus korats till ”Årets medicinsvensk”. Sara Riggare är också medlem i Neuro och rankas som nummer 26 på Dagens Medicins vårdmaktlista bland de 100 mest inflytelserika i svensk sjukvård. Hör intervjun med henne i Neuropodden!

 


Den optimistiska realisten Sara Riggare är civilingenjör i kemi och forskar som doktorand i hälsoinformatik vid Karolinska Institutet.Porträttbild Sara riggare

- Det känns overkligt och väldigt roligt. Självklart så är det en stor ära men jag ser det även som att jag har ett ansvar att fortsätta kämpa. Utmärkelsen ser jag som ett tecken på att patientens röst äntligen börjar höras på bredare front, säger Sara Riggare och fortsätter:

- Nu är det dags att fler kliver fram och vågar ställa frågor och ta ett större ansvar, både i sin vård och egenvård men också i frågor om hur framtidens vård ska se ut.

 

Det är trettonde året som utmärkelsen Årets svensk delas ut till ”en person som stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre”. Och utmärkelsen har nu gått till Sara Riggare, medlem i Neuro som lever med Parkinsons sjukdom sedan 30 år.


Så här lyder juryns motivering

Tidningen Fokus jury motiverar utmärkelsen till Sara Riggare på följande sätt:

- Att vara patient kan vara detsamma som att känna sig maktlös. Men så behöver det inte vara.

- Årets medicinsvensk är civilingenjör i kemi och doktorand i hälsoinformatik. Hon använder sin kunskap för att sätta makt i händerna på patienter, inklusive sig själv i sin roll som Parkinsondrabbad. Med hjälp av konkreta och praktiska metoder för att informera sig om och hantera sin hälsa utbildar hon "spetspatienter", som inte blint lägger sitt öde i sjukvårdens händer.

Sara Riggare rankades också nummer 26 på Dagens Medicins Vårdmaktlista 2018, som en av de 100 mest inflytelserika personerna i svensk sjukvård.

 

Doktoranden Sara Riggare vid skrivbordet på Karolinska Institutet

Doktoranden Sara Riggare vid skrivbordet på Karolinska Institutet. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuro

 


Doktoranden Sara Riggare på Karolinska Institutet

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 32 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Neuroförbundet som podd

Möt människor som lever med, forskar om, eller berörs på andra sätt - av neurologiska diagnoser.

Lyssna på Neuropodden

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening

Stöd oss

Ge ett bidrag till kampen mot neurologiska sjukdomar.

Ge en gåva