Närbild på en person i manuell rullstol som körs av en medhjälpare. Foto.
Utvecklingen inom hur vi diagnosticerar sjukdomar går fort framåt och idag finns möjlighet att göra mer precis diagnostik. Det innebär att många sjukdomar som tidigare sammanfattades under ett och samma namn kan ha flera olika orsaker. Foto: Peder Björling.

Precisionsmedicin ger nya möjligheter till ett friskare liv – är du beredd att dela din hälsodata?

Webbinarietips från Nobelprismuseet:

Vi är mitt uppe i en spännande tid där medicinska och tekniska framsteg har kommit så lång att vi på riktigt kan prata om skräddarsydd vård och behandling. Medicinsk forskning parallellt med utveckling inom bioteknik och AI har på senare år tagit stora kliv mot vad som tidigare mest var en avlägsen vision – precisionsmedicin.

Det innebär en omställning inom hälso- och sjukvården som gör att vi i dag kan förebygga och upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede och ge effektivare behandlingar.

Men med nya möjligheter följer även utmaningar, en av dem är att kunna hantera och dela hälsodata. Tillgång till hälsodata, inklusive genetisk information, om individer behövs för att kunna fortsätta att utveckla och implementera precisionsmedicin i sjukvården. Är du beredd att dela personlig data för ett friskare liv för dig och dina medmänniskor?

 

Bild på Jimmy Håkansson, Stockholm.

Därför är jag med i Neuro

Jimmy Håkansson: "När jag fick veta att jag hade en sjukdom som heter spastisk ataxi var det en självklarhet att gå med i Neuro. För att få råd och stöd och för att träffa andra med samma diagnos. Att vara med i Neuro ger möjligheter. Jag har bland annat varit med på utflykt till Danmark."

Gå med idag!