Neuroföreningar ställer om istället för ställa in under coronapandemin
Under den nuvarande coronaviruspandemin har flera av föreningarna i förbundet Neuro tänkt nytt. Ordinarie föreningsaktiviteter ställs inte in utan hålls online via Internet.
- Det är viktigare än någonsin att träffas nu fast på ett annat sätt, säger Anette Strandberg projektanställd föreningslivsutvecklare för förbundet Neuro i södra Sverige.
Zumbadans-träning, cafésamtal och föreningsmöten oberoende av geografiskt avstånd. Det är några exempel på aktiviteter som nu hålls online i förbundet Neuros föreningsliv. Alltså via datorer, surfplattor och smartphones uppkopplade mot Internet.
- Jag och förbundsstyrelsen glädjer oss otroligt åt alla härliga initiativ som kommer från vårt föreningsliv just nu. Många av våra medlemmar sitter isolerade och att då få möjligheten att ändå vara med i denna nya form av gemenskap är värt så otroligt mycket, tycker Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro.
Vi ställer om istället för att ställa in
- Vi ställer inte in, utan vi ställer om, säger Anette Strandberg. Hon började uppdraget som föreningslivsutvecklare för förbundet Neuro vid årsskiftet och hennes bakgrundskunskap i arbetslivet, med erfarenhet av många digitala möten har kommit väl till pass nu under coronaviruskrisen.
Hon har åkt runt i sitt projektområde och besökt södra Sveriges föreningar i förbundet Neuro för att lära känna föreningarna, människorna och verksamheterna. Introduktionen av de digitala möjligheterna har sedan skett på distans, samtidigt som coronaisoleringen började belägra landet.
- Jag är imponerad av föreningsmedlemmarnas mottaglighet, vilja och mod att testa nya arenor för att bedriva föreningsverksamhet på, säger Anette Strandberg.
Zumbadans online lockade fler
Och planteringen av möjligheterna med möten online, har gett resultat de senaste veckorna. Flera av Neuros föreningar har börjat använda videokonferensprogram för olika aktiviteter.
Neuroföreningen i Malmö är ett gott exempel. De håller i vanliga fall regelbundna träningspass med sittande zumbadans i sin föreningslokal. Men nu under coronapandemin ställde de om sin aktivitet, istället för att ställa in och arrangerar zumbadans-träningen online, som deltagarna kan vara med i hemifrån via videokonferens.
Caroline Elmstedt är mycket engagerad i Malmöföreningen och nöjd med den nya möjligheten. De har haft över 30 personer med på zumbadansen och eftersom de bjöd in bredare, fick de också med medlemmar från hela Sverige. En medlem boende i Spanien var också med. Roligt att kunna dela med sig av aktiviteter till andra föreningar, säger hon och fortsätter:
Fortsätta även efter pandemin
- På detta sätts knyter vi även kontakter och delar tips. Fantastiskt roligt att göra zumbadansen tillsammans på detta nya sätt. Det fungerar bra. Men det är klart att det blir en annan medryckande känsla när man möts i samma lokal. Men mötena online fungerar ändå så pass bra, att vi hoppas fortsätta att träffas så här även efter coronapandemin.
- Flera av våra medlemmar har svårt att förflytta sig och resa och den här nya tekniken öppnar klart upp för helt andra möjligheter. En kombination av fysiska möten som också går att vara med på online, kan var något att satsa på i framtiden för olika aktiviteter, säger Caroline Elmstedt.
Den lyckade zumbadansen har redan gett mersmak och inom kort planerar de att pröva både yoga och en kurs i mindfulness online för Neuromedlemmar som är intresserade.
Exempel på Neuros nya verksamheter/aktiviteter online
- Neuro Malmö: zumbadans online
- Neuro Umeåbygden: kvällscafé
- Neuro Kalmar: styrelsemöte
- Neuro Östbo-Västbo: årsmöte
- Neuro Halmstad: påskpyssel
- Neuro Knivsta-Uppsala: café
- Neuro Österlen: styrelsemöte
- Neuro Skåne län: samverkansmöte
- Neuro Strängnäs: sittgympa och styrelsemöten
- Neurokansliet: alla interna och externa möten
- Förbundsstyrelsen Neuro: senaste styrelsemötet
Online-fika skapar kontakter
Neuroföreningen i Umeå, Neuro Umeåbygden ordnade häromkvällen ett kvällscafé online, med inbjudan via Facebook för medlemmarna och uppslutningen blev god. De kommer troligen att göra om det framöver.
Ett online-café ordnade också föreningsutvecklaren Anette Strandberg i torsdags och ett helt gäng från Neuroföreningarna tackade ja till hennes inbjudan.
- Det gick jättebra. Vi blev 18 cafégäster som fanns med från både Halmstad, Västervik, Jönköping, Karlskrona och Lund. Jättehäftigt och vi höll på i över en timme att prata med varandra och jag glömde till och med att äta mitt kaffebröd, skrattar Anette Strandberg.
- Suget att träffas kommer underifrån och det här är ett mycket bra sätt att bryta isoleringen som blir med coronapandemin. Det finns ett stort behov av att prata med varandra. Det jag hoppas nu är att Neuroföreningarna vågar skapa små videokonferensmöten själva och träffas i framtiden. Det här är ett väldigt bra komplement till traditionella möten på samma plats, för de som har svårt att resa, säger Anette Strandberg.
Neuro Östbo-Västbo höll årsmötet online
Neuro Kalmar län hade sitt senaste styrelsemöte online och Neuroföreningen i Halmstad planerar påskpyssel för sina medlemmar online. Neuro Österlen har haft styrelsemöte online och Neuro Skåne län har haft samverkansmöte, genom ett kombinerat fysiskt möte i Hässleholm med deltagare på plats digitalt från bland annat Lund, Ystad och Åsbo.
Den småländska Neuroföreningen Östbo-Västbo kunde också hålla sitt föreningsårsmöte med den nya digitala tekniken.
- Jag kan verkligen rekommendera andra att också pröva, säger Emma Åverling, ordförande för Neuroföreningen Östbo-Västbo. Våra medlemmar ville eller kunde inte träffas fysiskt, av rädsla för att riskeras att smittas av coronaviruset eller smitta andra om man hade förkylningssymtom.
Emma Åverling mejlade ut årsmötesinformationen till de medlemmar som anmält att de tänkte närvara på årsmötet.
- Vi blev några stycken och vi satt på tre olika ställen och kunde se varandra när vi pratade. De medlemmar som ville hade också informationen om att de kunde både mejla, smsa eller skicka in frågor och synpunkter via Facebook och textmeddelande-tjänsten Messenger inför och under årsmötet, säger Emma Åverling och fortsätter:
Utbildningsbehov för alla med kognitiva utmaningar
- Jag tycker att det fungerade riktigt bra faktiskt och det känns mycket bättre än att bara sitta med på telefon när man också kan se varandra.
- Det här är absolut en bra möjlighet att använda vid fler föreningsmöten framöver, inte minst för medlemmar som har svårt att förflytta sig men som ändå kan vara med hemifrån.
- Men det finns också stora utbildningsbehov. Inte minst gäller det de medlemmar som har svårt att ta till sig ny teknik av sjukdomsskäl och kognitiva svårigheter. Hur ska vi få de med på detta i framtiden? Det funderar Emma Åverling på, ordförande i Neuro Östbo-Västbo.
Förbundskansliet jobbar online
Neuros förbundskansli arbetar på som vanligt. Alla möten sker via onlineprogrammet Teams, eftersom nästan alla av förbundets medarbetare jobbar hemifrån för att undvika att utsättas coronaviruset. Det handlar om facklig samverkan, arbetsmöten med kongressförberedande frågor, möten med externa parter som till exempel myndigheter och företag, ledningsgruppsmöten och personalmöten. Varje vardagsmorgon möts också medarbetarna till ett onlinefika för att följa upp vars och ens situation.
- Vi gör detta för att kunna fortsätta vårt påverkansarbete, vår insamling och vårt stöd gentemot föreningslivet och våra medlemmar, säger Kristina Niemi, kanslichef.
Självklart att följa Folkhälsomyndighetens råd
Neuros senaste förbundsstyrelsemöte i mars, hölls också via videokonferens. Med tanke på att detta är ett relativt nytt arbetssätt för många, fungerade det bra. Mötet kunde genomföras med styrelsemedlemmarna, som deltog hemifrån från olika platser i Sverige.
- För oss i förbundsstyrelsen var det självklart att hörsamma Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte resa från hemorten i onödan. Och eftersom flera av ledamöterna ingår i riskgrupperna, var videokonferens ett mycket bra mötesalternativ, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro och fortsätter:
Förbundsstyrelsemöte online
- Vi kom in i mötet förvånansvärt snabbt och vi kunde också konstatera att detta arbetssätt var oerhört effektivt. Samtidigt saknade många det fysiska mötet. Vi har en varm gemenskap som betyder mycket för oss alla.
- Personligen tänker jag att detta sätt att mötas digitalt har kommit för att stanna, om än inte som enda alternativet. För många av oss som lever med neurologiska diagnoser och som har svårt att förflytta oss så öppnar tekniken väldigt många möjligheter.
- Jag och förbundsstyrelsen glädjer oss också otroligt åt alla härliga initiativ som kommer från vårt föreningsliv just nu. Många av våra medlemmar sitter just nu isolerade och att då få möjligheten att ändå vara med i gemenskapen är värt så otroligt mycket, hävdar Lise Lidbäck.
Kanslichefen imponerad av initiativ
Kristina Niemi, kanslichef för Neuro är också imponerad över alla kreativa personer som nu utvecklar en ny dimension av föreningslivet i Neuro:
- Som medlem i lokala Neuroföreningen Neuro Uppsala-Knivsta har jag också blivit inbjuden till ett digitalt medlemsmöte nästa vecka, där föreningen ska berätta om sina aktiviteter framöver med uppmaningen ”Gör gärna i ordning en kopp te eller kaffe, så kan vi fika ihop!”
- Det är jättepositivt att våra föreningar så tydligt kliver fram nu och genom online-möjligheterna visar sina medlemmar att de inte behöver vara ensamma under så här svåra förhållanden, säger Kristina Niemi.
Viktigt att få testa nya onlinetekniken
När det gäller årsmötet har Neuro Malmö valt att flytta fram sitt årsmöte för att ge både styrelsen och medlemmarna möjlighet och tid att vänja sig vid tekniken.
- Ett årsmöte är vårt viktigaste möte och då är det bra att testa med mer informella möten som zumba och fika. Att ge information och möjlighet att prova tekniken är jätteviktigt. Inför våra onlinemöten finns möjlighet att prova tekniken innan och vi har skickat ut både skriftlig information och en instruktionsfilm till medlemmarna om digital mötesteknik, säger Caroline Elmstedt. Hon berättar om att kommunen Malmö stad har en ”It-fixar tjänst”, som riktar sig till äldre och personer med funktionsnedsättning. De har nu sänkt gränsåldern från 75 till 70 med anledning av coronaviruset.
- Denna möjlighet finns kanske även i andra kommuner. Om inte, så ska ju vi i Neuroföreningarna lokalt efterfråga det, tycker Caroline Elmstedt i Neuro Malmö.
Håkan Sjunnesson