Christoffer Fors

Hur kreativ kan man vara med en trött hjärna?

Lördagen den 19 februari hade vi en digital föreläsning kring hjärntrötthet och hur man kan göra för att öka kreativiteten i en trött hjärna. Föreläsare var Christoffer Fors som själv lever med hjärntrötthet sedan 2019 efter en hjärntumör.

Han har arbetat mycket med sin hjärntrötthet och funnit strategier som fungerar bra för honom och ville dela med sig av dessa i syfte att kunna hjälpa andra.

Christoffer lade upp sin föreläsning utifrån hur en dag i hans liv kan se ut med de viktiga delarna meditation, träning, stretchning, dusch och kost och hur denna cirkel inverkar på hans mående och livsstil.

Meditation

Christoffer berättade att han brukar starta varje dag med en meditation på 40 minuter. I denna fokuserar han på olika punkter i hjärnan och olika sinnen som han känner sig svag i eller vill stimulera extra. Han sade att han fokuserar på andning för att hitta inre lugn och få bort stress för att försöka hjälpa kroppen att läka och få chans att bygga nya nervsignaler.

Christoffer förklarade att om du har kontroll över din andning och över dina tankar, då kan du ha kontroll över dina handlingar och kontroll över ditt liv. Detta känner han att meditationen ger honom.

Träning

Efter sin meditation går han vidare till någon typ av träning eller fysisk aktivitet. I hans fall brukar det vara gym, boxning, cykling, löpning eller en långpromenad. Ibland kan träningsformen även vara på hemmaplan genom pinnträning. Han förklarade att denna träningsform kan användas på så otroligt många sätt för att hitta kroppskontroll.

Stretchning

Efter träning är det viktigt att du stretchar, för att mjuka upp kroppen, lugna ner såväl kroppens muskler som sinnet för att få en så god återhämtning som möjligt.

Christoffer förklarade att ”You have to fight to heal”, du måste kämpa för att läka och en hård träning kan hjälpa dig att läka bättre. Detta citat har han tagit till sig och använder mycket i sin vardag.

Dusch

Christoffer förklarade att även dusch har en mycket viktig del i hans cirkel. Att duscha kallt efter att du aktiverat dig har ett flertal gynnsamma effekter på din kropp. Antingen kan du välja att endast duscha kallt eller välja en kombination av varmt och sedan kallt för att på så sätt stimulera kroppen på olika sätt. Alla moment som Christoffer har under dagen genomsyras av en fokuserad andning och kontroll, det gäller även den kalla duschen.

Kost

Efter träning är det viktigt att fylla på med bränsle till kropp och hjärna, i detta fall mat, påpekade Christoffer. Det är viktigt att du stoppar i dig bra kost som sedan kan ge dig viktig energi.

Han berättade att han tidigare testat mycket fiberrik kost och fullkorn och åt mycket avokado, tomater, valnötter, frön och liknande. Den senaste tiden har han testat att utesluta ris, pasta och potatis och istället tillsatt mer frukt, kött eller kyckling, vilket ger honom mer energi. Christoffer berättade också att han även märkt att citron har en god påverkan på honom och väcker hans hjärna. Det är viktigt att hitta det som fungerar för just dig och som ger dig en ökad energi.

Livsstil

Att tänka på detta sätt och göra dessa olika moment i cirkeln varje dag har blivit en del i Christoffers livsstil. Denna process är i ständig utveckling genom att han fördjupar sig allt mer inom cirkelns olika delar.

Han försöker ständigt vara uppmärksam på vad som bidrar till en ökad eller minskad trötthet och vad som ger eller tar energi för att kunna minska den egna stressnivån. Vissa dagar kan han om han har energi över upprepa cirkeln ännu en gång för att på så sätt fördjupa sig ännu mer i de olika delarna.

Christoffer berättade att han gjort en fantastisk men mycket tuff resa från sin cancer och framtill idag. Han berättade att han gjort många framsteg och lärt sig oerhört mycket om sig själv och sin kropp. Denna cirkel stärker honom och han har insett hur fantastiska och starka våra kroppar och hjärnor är när vi lär oss att hantera och bemästra dem.

Christoffers föreläsning var inspirerande och gav många intressanta tips och tankar kring hur man kan hantera sin hjärntrötthet.

Caroline Persson - Kompassen, Råd & Stöd

Innehållsansvarig: Ann-Christin Östlund