Lyxig saffranslängd
Det här receptet räcker till två lyxiga saffranslängden eller varför inte göra en längd och resten lussekatter.
Du kan förvara den färdiga längden minst 1 vecka i kylskåpet, eller ta fram den ur frysen och värma i ugnen så blir den som nybakad.
Uteslut eller ersätt mandlar och nötter eller marsipan med det som fungerar för dig och dina gäster.
OBS! Det är en kalljäst deg så det tar sin lilla tid att jäsa. Den som väntar på något gott väntar inte för länge.
Saffransdeg:
500 g vatten
1250 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat, ta fram i god tid
70 g jäst
10 g salt
1 ägg
Eventuellt 100 g russin, blötlagda 1 timma och sen avrunna, gärna inlagda i rom eller någon extrakt.
2 paket saffran á 0,5 g
Fyllning:
200 gram - 400 gram riven mandelmassa
Topping:
Ägg uppvispat
Mandelspån, hackad mandel, hasselnötter, pistagenötter så mycket som du önskar.
Pärlsocker
Så här gör du:
- Blanda alla ingredienser i en degblandare på lägsta hastighet 10-15 minuter.
Vill man ha russin i degen så tillsätter du dem på slutet. - Låt degen jäsa i cirka 3 timmar i rumstemperatur.
- Forma degen i 3 delar eller 6 beroende på önskad form och storlek.
Till en fläta använder du 3 längder à 350-400 g. Varje längd kavlar du ut och river mandelmassa över och rulla ihop till en avlång rulle.
Därefter flätar du ihop 3 rullar som du sedan kan klippa med sax om du önskar eller behålla dem släta. - Jäs ytterligare 1-2 timmar.
- Sätt på ugnen, för längder och flätor 200 °C och bullar 220 °C.
- Pensla med ägg och toppa med pärlsocker och mandelflagor eller det du önskar.
- Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen 10-20 grader efter ett par minuter.
- Grädda längder och flätor cirka 20-30 minuter och bullar 12-15 minuter.
Lycka till!
Maria