Reportage - Sommaren på Strannegården 2025
Vilka fina sommarminnen ni alla bidragit till att ge oss, det gäller både alla våra fina gäster tillsammans med vår personal.
Vi hade vädrets makter med oss i år, de allra flesta dagar hade vi solsken om inte annat så hade våra gäster och vår personal ett strålande humör som smittade av sig.
Midsommarveckan startade upp säsongen och till gästernas belåtenhet möttes de av nyasfalterade gångar och en prunkande trädgård. Vackert väder, god mat och gemenskap med inslag av olika aktiviteter genomsyrade veckan. På midsommarafton dekorerades det på Bursies plats med blommor och en traditionell midsommarstång. En läcker midsommarbuffé var framdukad som vår kökschef Stefan Hassnert tagit fram. Det bjöds på sång och musik av Thomas Johansson och i pausen serverades jordgubbar och glass.

Aktiviteter som erbjudits under sommaren
En nyhet i år är att Maria, sommarens föreståndare, bjudit in till att testa på Mindfulness redan i början av veckovistelsen. Teori och lätta övningar har deltagarna fått testa på både inomhus och utomhus.

Sara Pedersen har varit en uppskattad aktivitetsledare under sommaren och det har erbjudits tre aktiviteter per dag med olika inriktning. Ett axplock av dessa har varit vattengympa, cirkelträning, quiz, yoga, målning och pyssel.

Marie Seffel blev anlitad under Träning- och Rörelseveckan för dem som har MS-diagnos. Hon höll i ChiBall, Chigong och Box- träning. Många tyckte det var spännande och berikande med att få testa på nya träningsformer.
Gemensam promenad ner till Gottskär med lunch var en uppskattad aktivitet där många också passade på att äta en glass på glasskaféet innan de gick hem.

Segling med SS Kaparen
Under sommaren har även gästerna haft möjlighet att testa på segling vid tre tillfällen. Samarbetet med SS Kaparen har varit mycket uppskattat då deras instruktörer Gustav och Filip Koritz har varit väldigt trygga pedagogiska ledare och de är även utbildade inom parasegling. Väl nere vid båtklubben som ligger i Gottskär har dagen inletts med en teoridel. Därefter har deltagarna delats in i olika grupper om cirka fyra personer och seglat iväg i två segelbåtar. En paus för gemensam lunch har också ingått, då vår kökschef har kommit ner med maten och övrig personal har anslutit för en trevlig stund tillsammans. Därefter har det varit dags för sista grupperna att bege sig ut och segla. Den bästa aktiviteten tycker många, ”att känna vinden i håret och få stänk av havsvatten på huden”, ”man känner att man lever” är några kommentarer.

Konstveckan
Under konstveckan fick deltagarna prova på olika konstformer såsom akvarell, lera, decoupage, metallart och smycken under ledning av Maria Eriksson Forslund och Agneta Faxén. Även yoga, mindfulness och vattengympa erbjöds. I slutet av veckan hölls ett vernissage där deltagarna fick berätta om sina alster och det bjöds på förfriskningar.

Avslutningsfesten blev en succé.
Solen sken, gästerna trivdes och tävlingsnerven smög sig på när det var dags för lagen att ge sig ut på en poängpromenad. God mat och grillat bjöds det på och Två Av Oss underhöll med sång och musik.
Det vinnande laget ser du på bilden ovan, Kent skänkte sitt pris till Putte som blev mycket glad.
Vår fantastiska personal
Personalen ser till så att alla gästerna känner sig välkomna och inkluderade. De hjälper till med diverse saker och har en mängd uppgifter att utföra. Städet ser till så att alla ytor och toaletter är fina varje dag. Vår trivselpersonal startar dagen med att baka bröd till frukosten och serverar den frukost du önskar. De ser till att hjälpa till i köket och att alla måltider serveras. Poolen ska vara i toppskick, vattenprover tas 2 gånger varje dag. De håller i kvällsaktiviteterna.

Under sommaren har många tyckt det varit roligt att baka, vissa har varit helt novis vid spisen medan andra har varit proffsiga från början. I slutet av sommaren dök det upp en utmaning från Stefan, vår kökschef, som personalen tyckte var extra kul ”sommarens stjärnbagare”. Stefan var även en del av juryn, resten var gästerna som fick göra sitt utlåtande. Under personalens avslutningsfest korades Strannegårdens stjärnbagare 2025. Vinnarduon blev Oliver Norrman och Hannes Wersén. De vann med sin Mandelkaka med citrustoner, som både var vacker och gudomligt god med sitt rostade mandeltäcke och sin lätta krämiga konsistens.
Många har uppskattat alla vackra rabatter och blomsterlådor i vår trädgård. Johanna Albrektsson är anställd som vår nya trädgårdsmästare och hennes devis är ”En hållbar och vacker trädgård som ska väcka våra sinnen under hela året”.

Stefan Hassnert vår trevliga kökschef har serverat en varierad kost på högsta nivå som varit mycket uppskattad av våra gäster. Ny grill har köpts in och två gånger i veckan har det varit grillat på menyn och två gånger fisk. Stefan har lång erfarenhet och har bjussat på sina kunskaper och sina recept.
Till sist så är det jag som skriver den här texten som varit sommarens föreståndare. Skulle jag få önska mig min drömpersonal till nästa sommar så skulle jag önska mig samma personal. Tillsammans har vi skrattat och utmanat varandra. Vi har haft gästen i centrum och alla har bidragit till trivsel, service känsla och balans.
Slutligen, tack till dig som gästat oss och bjudit på dig själv på ett så trivsamt sätt. Tillsammans har vi skapat dessa fina sommarminnen som vi kan ta fram nu när hösten är här och se fram mot nästa sommaräventyr.
Varma hälsningar
Maria Patriksson
Föreståndare Strannegården 2025
