Hej medlem

Brevet jag skickat till er per mail

Hej medlem

Med risk att detta blir ett långt brev, men jag vill ändå skriva lite till dig. Kan du inte läsa allt idag så hoppas jag att du kommer tillbaka och läser hela.

Över en halv miljon personer i Sverige lever med neurologiska diagnoser eller symtom. Lägger man till familjer och anhöriga så är det en stor del av vår befolkning som påverkas.

Som medlem i våran förening får du tillgång till diagnosinformation, råd och stöd i diagnos- och rättsfrågor, gemenskap och möjligheter att delta i spännande aktiviteter.

Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra. Du kan som medlem engagera dig och påverka.  Utgångspunkten är att alla har rätt till ett värdigt liv.

Neuroförbundets mission är att göra livet lättare för alla med neurologisk diagnos.

En medlem sade ”Syns vi inte så finns vi inte.” Och det  stämmer nog. För så länge vi inte berättar vad som är fel, vad vi behöver för att må bättre så tror alla att allt är ok. Vi är nöjda, tror de.

Men vi måste höja våra röster. Och det är ingen annan som kan göra det förutom vi själva och våra familjer. Vi måste synas och höras. Vi är 150 i våran förening med våra anhöriga. Men vi ser och träffar bara några av er. Hjälp oss ändra på det.

Hur ska vi göra det?

Vi måste börja gå på möten, aktiviteter, skriva, berätta. Kom och prata med oss i våran förening, vad är det du skulle vilja se mer av, vilka aktiviteter, vad som skulle få dig att må bättre. Vilka frågor du vill att våra representanter tar upp i kommunen, eller på riks nivå.

Vi har alla våra svårigheter och det förstår vi, för även vi som sitter i styrelsen har våra diagnoser och bra och dåliga dagar. Och ibland ingen lust. Det är jobbigt att ta på sig och beställa färdtjänst, eller gå till permobilen, kanske be nån om tjänst. Man vill inte vara till besvär. Bättre att stanna hemma. Men ingen mår bra av att vara själv.  Tillsammans kan vi hjälpa varandra. Det är ok att må dåligt. Vi kan försöka komma fram till något eller bara finnas där. Att ha någon som bara lyssnar kan vara viktigare än goda råd.

Nu upprepar jag mig, men  det är bara vi som kan göra nåt för oss själva. Ta det första steget oavsett hur jobbigt det känns, för efteråt vet du att du har gjort nåt för dig själv. Och kanske nån gång säger du att du har gjort det du kunnat. Du har kommit ut, träffat folk, tränat, kämpat, fått energi och mått bra. Fått nya vänner, nån som förstår, du kunde vara dig själv.

Du har delat din erfarenheter och hjälpt någon med det. Fått kunskap på vägen, fått reda på något som kan hjälpa dig. Vågat prata om det som känns jobbigt. Vi är inte ensamma i våra diagnoser.

Låt oss veta vad vi kan göra tillsammans, för det så vi är starka, det är så vi kan göra skillnad.

Tack för att du läste och välkommen att träffa oss.

Vänligen

Stana Danilovic

Ordförande Neuro Varberg- Falkenberg

Mail: varberg-falkenberg@neuro.se