Cykel-Jenny tour 2023

År 2011 diagnostiserades Jenny Ljungberg med MS, något som vände upp och ned på tillvaron. I dag är livet betydligt stabilare och i sommar/höst kommer hon att cykla i hela landet för att samla in pengar till neurologisk forskning och för att väcka uppmärksamhet om neurologiska diagnoser. Dessutom är hon med i en kampanj för att värva fler medlemmar till Neuroförbundet.

Varför är du med i Neuroförbundets medlemskampanj? 
- Jag hörde av mig till Neuroförbundet för att jag i sommar/höst ska genomföra en cykelresa över Sverige för att uppmärksamma neurologi, forskning, föreningslivet och för att göra något annat än att jobba för mycket. Neuroförbundet hade mitt namn och de hörde av sig inför fotograferingen. Så därför är jag med i medlemskampanjen. Jag ser i min vardag hur betydelsefullt föreningsliv och gemenskap är för att man ska må bra, och Neuroförbundet står för viktiga och bra saker tycker jag!

Hur uppstod idén med att cykla runt i Sverige?
- Jag har sett hur många det är som går in i väggen i skolvärlden. Även de piggaste kan drabbas. Jag kände att jag skulle ta ett avbrott från jobbet och tänkte att jag skulle ta en cykelsemester för att stänga av ett tag. Jag pratade med kompisar som tyckte att jag skulle göra något större. ”Gör en insamling!” Då tänkte jag på Neuroförbundet som jag ju gillar. Jag tänkte att det vore spännande att bidra till forskningen på något sätt. För tänk om man kunde få fler svar om autoimmuna sjukdomar! Jag mejlade och fick snabbt svar från Neuroförbundet. Sedan rullade det på. Jag har nu tänkt ut en rutt för att kunna besöka många lokalföreningar. Ska man kryssa mellan dem får man ligga i. Den sjunde augusti åker jag söderut från Kiruna. Men jag är ingen superidrottare utan vill njuta av resan och också träffa vänner när jag genomför cykelresan.

Hur tänker du om vad som kan inträffa? Blåst, punka etcetera? 
- Jag bor ju på västkusten och är härdad mot dåligt väder. Jag har också cyklat en del förr. Här i Mölnlycke finns en trevlig cykelhandlare, Olle, som ska se till så att cykeln är i bra skick. Jag ska cykla ungefär 300 mil så det är ju bra om cykeln är så bra som möjligt. Punka kan jag reparera och min man kommer att kanske vara med på en del av resan, han gillar att meka om det behövs. Ungefär 100 dagar kommer jag att vara ute.

Vad hoppas du uppnå med resan? Konkreta mål?
- För egen del hoppas jag på ett härligt äventyr på mitt favoritfärdmedel cykeln. Och för Neuroförbundet hoppas jag på positiv uppmärksamhet och en superlyckad insamling för medel till forskning om neurologiska sjukdomar.

Läs mer här!

Kontakt

Cornelia Graje, projektledare
072 143 81 00
cornelia.graje@neuro.se