Alla nyheter

2023-02-08

Fler kvinnor än män känner sig psykiskt utmattade av ansvar för närstående

Var fjärde kvinna som tar hand om närstående känner sig ofta psykiskt utmattad av ansvaret. Omsorgen om nära och kära gör också att tre av tio kvinnor ofta oroar sig för framtiden. Bland män är motsvarande andelar hälften så höga.

Läs mer
2023-02-08

Reumatikerläkemedel har visat sig effektivt mot MG

Tidig behandling med ett reumatikerläkemedel (som även används vid MS) kan minska risken för försämring vid myastenia gravis (MG). Det visar en randomiserad kontrollerad klinisk studie som letts av forskare vid Karolinska Institutet och publicerats i tidskriften JAMA Neurology.

Läs mer
2023-02-08

Tydliga könsnormer när långvarig smärta beskrivs

Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den medicinska behandlingen. Ett problem som lyfts i en avhandling vid Göteborgs universitet.

Läs mer
2023-02-08

Personlig assistans – en fråga om jämlikhet

”Rätten till personlig assistans ska aldrig svaja för att en assistansanordnare förlorar sitt tillstånd eller att en kvällstidning har en rubrik om fusk. Misskötsel och kriminalitet ska självklart beivras, men låt inte ivern gå överstyr så att gränsen bli suddig och min självständighet ses som fusk.” Det skriver Maria Lillieroth, ombudsman och juridisk rådgivare på Neuroförbundet i en debattartikel.

Läs mer
2023-02-07

Röster höjs över landet: ”Höj inte avgifterna för den kommunala omsorgen!”

Nu riktar regionala funktionsrättsföreningar sig till landets kommunledningar. ”Höj inte de kommunala avgifterna. Låt den välkomna ökningen av sjuk- och aktivitetsersättningen stanna hos de som behöver den mest.”

Läs mer
2023-02-07

Svagströmsstimulering kan underlätta vid kronisk smärta

Neurostödd försking En ny metod för att behandla polyneuropatismärta har nyligen beviljats medel från Neuroförbundet. Studien leds av Magnus Thordstein på Klinisk Neurofysiologi i Linköping och är en fortsättning på en tidigare studie inom smärtlindring.

Läs mer
2023-02-06

Med Parkinson i Melodifestivalen

Musikern och skådespelaren Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson för sju år sedan. Den 11 februari tävlar han i Melodifestivalen, något han kan göra tack vare effektiv medicin.

Läs mer
2023-02-01

Funktionell neurokirurgi möjlig hjälp vid flera neurologiska diagnoser och symtom

Med funktionell neurokirurgi menas kirurgiska ingrepp på nervsystemet som syftar till att lindra besvär och symtom av neurologiska sjukdomar och tillstånd. Sex forskare skriver i Läkartidningen om senaste nytt kring detta.

Läs mer
2023-02-01

Smarta tekniska hjälpmedel - forskningsstudie söker deltagare

Lunds universitet deltar med europeiska universitet och företag i ett forskningsprojekt om smarta tekniska hjälpmedel för människor med motorisk funktionsnedsättning i armar och händer till följd av en stroke eller ryggmärgsskada. Även anhöriga och personer som arbetar med denna målgrupp kan delta.

Läs mer
2023-01-31

Så bidrar Neuro till forskningen om MS

Neurostödd försking Ett egenvårdsprogram för att förebygga fall hos personer med multipel skleros (MS) har nyligen beviljats medel. Studien leds av Charlotte Ytterberg på Karolinska institutet.

Läs mer
2023-01-31

Viktigt att vården ställer frågor om tömning av blåsa och tarm

Att inte fråga om inkontinens är integritetskränkande, eftersom konsekvenserna kan vara stora för patienten, skriver Neuro tillsammans med andra debattörer från Forum för hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion.

Läs mer
2023-01-31

Så bidrar Neuro till forskning om MS vid KI

Neurostödd försking Karl Carlström vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet har nyligen beviljats medel för sitt projekt om karaktärisering av MS riskgener i humana oligodendrocyter.

Läs mer
2023-01-30

”ALS är djävulens sjukdom – och byråkratin helvetet”

Debattartikel i Dagens Nyheter: Den 28 december låg ett brev från förvaltningsrätten om att vi fått avslag på vår överklagan om assistans i hemmet. Men det spelade inte längre någon roll. Pappa dog dagen innan, skriver Erik Gruvfors.

Läs mer
2023-01-27

Stefan Käll till minne

Stefan Käll, Katrineholm, 60 år, tidigare styrelseledamot, generalsekreterare och förbundsjurist på Neuroförbundet, har avlidit efter en tids sjukdom. Närmaste anhöriga är syskonbarnen Lorraine och Patrik, släkt och vänner.

Läs mer
2023-01-27

Rimliga villkor för assistansen

Neuroförbundet är en av flera organisationer som står bakom kampanjen #rimligavillkor. För dem som lever med omfattande funktionsnedsättning betyder den personliga assistansen allt. Som möjlighet att delta, bidra och att leva ett självbestämt liv. En mänsklig rättighet som assistansen tillgodoser på ett både flexibelt och kostnadseffektivt sätt.

Läs mer