Promenader minskar risk för allvarlig stroke

 
 
 
Studie
Promenader minskar risk för allvarlig stroke
Studien visar att de som promenerar fyra timmar i veckan löper hälften så stor risk för att en stroke blir allvarlig jämfört de som är fysiskt inaktiva.

– Det räcker med promenad en dryg halvtimme varje dag, eller två kvartar om dagen, för att personer i studien ska hamna på den lägre risknivån för allvarlig stroke, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och en av artikelförfattarna.
 
 
 
 
 
Analys
Allt färre drabbas av stroke
Antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren. Det visar nya siffror från kvalitetsregistret Riksstroke. Slutsatsen är att de förebyggande åtgärder man använder har blivit bättre men också att vårdprocessen att snabbt få igång hela behandlingen har förbättrats.

Det handlar bland annat om hur man upptäcker och tar hand om människor med förmaksflimmer, som är en riskfaktor för stroke.
 
 
 
 
 
Studie
Positiva effekter av amning
Mödrar som ammar löper en minskad risk för att drabbas av stroke senare i livet, enligt en ny amerikansk observationsstudie. I Studien har data från mer än 80 000 kvinnor analyserats.

När forskarna jämförde kvinnor som fött barn och ammat, med de som fött barn men inte ammat, så hade amningsgruppen 23% lägre risk att drabbas av stroke.
 
Vi skickar information om stroke till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Neuroförbundets nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet