Neurologi i Sverige

Nyheter från Neurologi i Sverige - Vecka 48 2024

Nyhetsbrev v.48 2024 
 
 
 
 
 
 


Nyheter från Neurologi i Sverige - Vecka 48


Här kommer veckans nyheter och aktuella utbildningar!

Trevlig helg!

 

 

Nyhetsbrevet är endast avsett för personer inom sjukvården och läkemedelsindustrin.
 
Aktuella utbildningar och
webbinarier inom neurologiområdet
 

Utbildning
Svensk afton – en vetenskaplig sammankomst i samband med European Headache Congress i Rotterdam
6 december 2024

 

Är du på plats i Rotterdam under European Headache Congress den 4-7 december?Då är du hjärtligt välkommen att delta i en vetenskaplig sammankomst efter kongressdagens slut med efterföljande middag.

Teva

Mer information

 

Brain & Life Podcast


29 november 2024 - Hur håller du din hjärna frisk? Hur kan du leva bättre varje dag efter att ha fått en diagnos som påverkar hjärnan? Brain & Life från American Academy of Neurology tar upp dessa frågor och mycket mer i den enda podden som fokuserar på samspelet mellan hjärnhälsa och neurologiska sjukdomar. Varje vecka pratar neurologerna Dr. Daniel Correa och Dr. Katy Peters med experter inom neurologi, kändisförespråkare och personer vars liv påverkas av hjärnrelaterade tillstånd. Syftet är att utbilda och inspirera dig till att bibehålla en frisk hjärna och ett hälsosamt liv.
 

Läs hela nyheten »
 

Webinar
GRUNDLÄGGANDE NEURORADIOLOGI
3-7 februari 2025

 

Kursen Grundläggande Neuroradiologi anordnas vecka 6 varje år sedan 2019. Kursen vänder sig i första hand till ST-läkare i radiologi, men också till ST-läkare och färdiga specialister i angränsande specialiteter såsom neurokirurgi och neurologi.

Neuroradiologi

Mer information

 

Pulsen på Parkinsons sjukdom


29 november 2024 - Skånes universitetssjukhus bjuder in till en eftermiddag där många olika aspekter av Parkinsons sjukdom utforskas i en föreläsning som är en del av serien ”Pulsen på”.

Hur påverkar Parkinsons sjukdom sömnen och rörelseförmågan? Vilken betydelse kan den banbrytande studien STEM-PD få för framtidens behandlingar av denna komplexa neurologiska sjukdom? Skånes universitetssjukhus bjuder in till en eftermiddag där Parkinsons sjukdom många aspekter utforskas. Föreläsningen är en del av serien ”Pulsen på”, och vänder sig till alla som vill lära sig mer om Parkinsons sjukdom, både ur patientens och forskarnas perspektiv.
 

Läs hela nyheten »
 

Annons:

 
 

Uppgraderad 7T MR-anläggning i Lund invigd – nya möjligheter för banbrytande forskning och klinisk diagnostik


29 november 2024 - Den 19 november nyinvigdes den nationella 7T MR-anläggningen vid Lunds universitet. Anläggningen möjliggör avancerade studier av hjärnaktivitet och sjukdomar som epilepsi, depression, cancer och neurodegenerativa sjukdomar. Uppgraderingen, som omfattar modern teknik för snabbare bildtagning och högre upplösning, banar väg för nya genombrott inom diagnostik och behandling.

– Utvecklingen de senaste tio åren har varit imponerande och märkbar. Att gå från en utvecklingsplattform till ett kliniskt diagnostiskt verktyg innebär att fler patienter nu kan få diagnoser och behandlingar som tidigare inte var möjliga. Till exempel kan vi studera tidiga förändringar i hjärnans minnesfunktion hos patienter med Alzheimers sjukdom, långt innan kliniska symtom visar sig, säger Karin Markenroth Bloch, forskare och föreståndare för Sveriges nationella 7T MR-anläggning.
 

Läs hela nyheten »
 

Elham Hedayati ny FoUUi-direktör på SÖS


29 november 2024 - Elham Hedayati tillträder den 20 januari 2025 som Forsknings-, utvecklings-, utbildnings- och innovationsdirektör (FoUUi-direktör) på Södersjukhuset. Hon kommer senast från rollen som senior strategisk rådgivare för FoU-direktören vid Karolinska Universitetssjukhuset, där hon lett utvecklingen av Centrum för kliniska studier.

Samverkan med life science-industrin
Elham Hedayati är överläkare i onkologi, docent och adjungerad lektor vid Karolinska Institutet och har över 20 års erfarenhet inom forskning, förändringsledning och samverkan med life science-industrin. Hon har arbetat aktivt för att stärka samarbetet mellan akademi och klinisk verksamhet.
 

Läs hela nyheten »
 

Vilka riskfaktorer är kopplade till allvarlig stroke?


19 november 2024 - Personer med tillstånd eller vanor som högt blodtryck, en oregelbunden hjärtrytm kallad förmaksflimmer eller rökning löper inte bara högre risk för stroke, de kan också drabbas av allvarligare stroke än personer utan dessa riskfaktorer. Det visar en studie som publicerades i onlineutgåvan av Neurology®, den medicinska tidskriften från American Academy of Neurology, i november 2024.

”Stroke kan leda till funktionsnedsättningar eller till och med död, men det finns flera riskfaktorer som människor kan påverka genom livsstilsförändringar eller medicinering,” säger studiens författare Catriona Reddin, MD vid University of Galway i Irland och medlem i American Academy of Neurology. ”Våra resultat understryker vikten av att hantera riskfaktorer för stroke, särskilt högt blodtryck, förmaksflimmer och rökning, för att förebygga svåra och funktionsnedsättande stroke.”
 

Läs hela nyheten »
 
 
 

Neurologi i Sverige
c/o Convendum, Gävlegatan 16 |Box 6019| · SE-102 31 STOCKHOLM
+46 8 570 10 520 · nis@pharma-industry.se