Neurologi i Sverige

Neurologi i Sverige Nyhetsbrev v.47 2024

Nyhetsbrev v.47 2024 
 
 
 
 
 
 


Nyheter från Neurologi i Sverige - Vecka 47


Här kommer veckans nyheter och aktuella utbildningar!

Trevlig helg!

 

 

Nyhetsbrevet är endast avsett för personer inom sjukvården och läkemedelsindustrin.
 
Aktuella utbildningar och
webbinarier inom neurologiområdet
 

Webinar
Kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati (CIDP) i kliniken
28 november 2024

 

Välkommen till ett utbildningstillfälle med fokus på CIDP i kliniken, differentialdiagnoser, behandling och patientfall. Utbildningen vänder sig till läkare och sjuksköterskor som arbetar inom neurologi med CIDP-patienter, med syfte att öka kunskapen inom detta område

Takeda

Mer information

 

Ny metod kan ge träffsäkrare behandling vid ALS


21 november 2024 - Forskare vid Umeå universitet har utvecklat ett nytt sätt att mäta aktiviteten av enzymet SOD1 i ryggmärgsvätska hos personer med den neurologiska sjukdomen ALS. Den nya metoden kan innebära att man i framtiden kan ge mer precis dos av genterapi och därmed mindre biverkningar vid behandling av patienter med denna typ av ALS.

– Vi bedömer att metoden är intressant att gå vidare med för att på sikt kunna hitta rätt dos för optimal behandling med genterapi som kan ge drabbade ett längre och bättre liv, säger Per Zetterström, forskningsledare bakom studien.
 

Läs hela nyheten »
 

Webinar
GRUNDLÄGGANDE NEURORADIOLOGI
3-7 februari 2025

 

Kursen Grundläggande Neuroradiologi anordnas vecka 6 varje år sedan 2019. Kursen vänder sig i första hand till ST-läkare i radiologi, men också till ST-läkare och färdiga specialister i angränsande specialiteter såsom neurokirurgi och neurologi.

Neuroradiologi

Mer information

 

Hög kondition kopplad till lägre risk för demens


20 november 2024 - Personer med genetisk benägenhet för demens kan minska sin risk med upp till 35 procent genom att öka sin kondition, enligt en studie publicerad i British Journal of Sports Medicine. Hög kondition är även kopplad till bättre kognitiv förmåga, enligt studien som forskare från Karolinska Institutet ligger bakom.

Kardiorespiratorisk kondition är kroppens förmåga att leverera syre till musklerna och minskar med åldern när skelettmuskulaturen förloras. Kondition minskar med cirka tre till sex procent per decennium när människor är i 20- och 30-årsåldern, men detta accelererar till mer än 20 procent per decennium när människor når 70-årsåldern.
 

Läs hela nyheten »
 

Annons:

 
 

Läkemedel mot hjärt-kärlsjukdom kan minska risken för demens


20 november 2024 - Vanliga läkemedel mot hjärt-kärlsjukdom kan kopplas till lägre risk för demens som äldre, enligt en ny studie vid Karolinska Institutet. Resultaten publiceras i tidskriften Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Hjärt-kärlsjukdom och demens är stora folkhälsoproblem och orsakar betydande belastning på både sjukvård och samhälle. En ny studie vid Karolinska Institutet visar att långtidsanvändning av vanliga läkemedel mot hjärt-kärlsjukdom är förknippat med lägre risk för demens senare i livet.
 

Läs hela nyheten »
 

Forskare undersöker: Kan vår rörelseförmåga avslöja tidiga tecken på demens?


20 november 2024 - Att tidigt upptäcka personer med en ökad risk för kognitiv försämring kan vara avgörande för att kunna ge rätt stöd och behandling i tid. Nu tilldelar Vetenskapsrådet 5,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt som ska hitta motoriska aspekter som kan vara tidiga tecken på försämringar. Projektet leds av Maria H Nilsson, docent vid Lunds universitet och fysioterapeut på Skånes universitetssjukhus.

– Vi vet sedan tidigare att nedsatt gånghastighet verkar vara ett tidigt tecken, men få uppföljande studier har undersökt olika motoriska aspekter med detaljerade och objektiva mätmetoder. Vi tittar bland annat närmare på olika aspekter av gång, balans och förmågan att utföra flera uppgifter samtidigt, säger Maria H Nilsson.>
 

Läs hela nyheten »
 

Nytt stöd ska underlätta införandet av de nationella riktlinjerna för adhd och autism


19 november 2024 - Nu finns ett digitalt stöd som ska underlätta implementeringen av de nationella riktlinjerna för adhd och autism i olika verksamheter inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Materialet består av sex olika delar, och du kan välja de delar av stödet som passar din verksamhet.

Sedan våren 2024 finns reviderade nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism. Socialstyrelsen har nu tagit fram ett digitalt stöd som ska hjälpa verksamheterna att börja arbeta enligt riktlinjerna och använda resurser mer effektivt.

− Det ger stöd för ett ändrat arbetssätt som fokuserar på tidiga insatser, inte bara utredningar, säger Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig i psykiatri på Socialstyrelsen.

Stödet riktar sig till dig som är chef, verksamhetsutvecklare eller medarbetare inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården, inklusive elevhälsan.
 

Läs hela nyheten »
 
 
 

Neurologi i Sverige
c/o Convendum, Gävlegatan 16 |Box 6019| · SE-102 31 STOCKHOLM
+46 8 570 10 520 · nis@pharma-industry.se