Mindre risk för parkinson efter blindtarmsoperation

 
 
Forskning
Mindre risk för parkinson efter blindtarmsoperation
En studie visar att människor som har opererat bort blindtarmen har en lägre risk att utveckla Parkinsons sjukdom jämfört med personer som hade blindtarmen kvar.

Enligt forskarna har det visat sig att blindtarmen är full med ett protein som heter alfa-synuklein. Det här proteinerna kan klumpa ihop sig, och skulle det här proteintrasslet nå hjärnan så kan det ta död på hjärnceller, och i förlängningen leda till Parkinsons sjukdom

Daniel Lindqvist vid Lunds universitet har varit med och gjort studien. Hans slutsats är att man ska fokusera på blindtarmen för att bättre kunna förstå varför Parkinsons sjukdom utvecklas. När man testar framtida läkemedel kanske forskningen ska rikta in sig på det här proteinet i tarmen

 
 
 
 
 
Studie
Effektiv balansträning vid Parkinsons sjukdom
Balansträning för personer med Parkinsons sjukdom visade sig vara kostnadseffektiv i en hälsoekonomisk studie utförd av Conran Joseph, postdoc i Erika Franzéns forskargrupp vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS).

Studien utvärderar kostnadseffektiviteten av ett utmanande och progressivt balansträningsprogram kallat HiBalance hos personer med Parkinsons sjukdom, som har gång- och balansproblematik. Resultaten var positiva både gällande effektivitet, nytta och kostnader.
 
 
 
 
 
Studie
Musik hjälper parkinsonsjuka att promenera
Specialkomponerad musik med en viss rytm kan göra det lättare för parkinsonsjuka att röra på sig. I Danmark har man låtit personer med Parkinsons sjukdom lyssna på musik när de promenerar.

– Det ger mig en bättre gång. Parkinsonsjuka tultar gärna och går framåtlutade. När jag går med stavar och har musik i öronen håller jag rytmen och får en mer glidande gång, säger Peter Christiansen, som har Parkinsons sjukdom.
 
 
 
 
 
Om att få diagnos
Förre förbundskaptenen drabbad av parkinson
Bengt "Bengan" Johansson, 76, är drabbad av Parkinsons sjukdom. I en intervju med Expressen berättar den förre förbundskaptenen i handboll om den neurologiska sjukdom han fått.
 
Vi skickar information om parkinson till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Neuroförbundets nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.
Email Marketing by ActiveCampaign