22 februari 2019
Ett nyhetsbrev från de forskande läkemedelsföretagen
.
Företag som tillverkar generiska läkemedel ska tillåtas tillverka kopior och biosimilarer av läkemedel redan innan patentskyddet för originalläkemedlet löpt ut. Det beslutade EU-ländernas ambassadörer i Bryssel på onsdagen. Sverige var emot beslutet. De forskade läkemedelsföretagen i Europa är starkt kritiska och anser att patentskyddet nu urholkas.
Över en miljard människor i världen lider av migrän. Fler än av diabetes, astma och epilepsi – tillsammans. Nu får migränpatienterna sina första nya läkemedel på över tjugo år. Fyra läkemedelsföretag lanserar nya preparat som alla bygger på en upptäckt från Lund.
Världens största kliniska hjärtstoppstudie leds och finansieras av Sverige, men i Sverige får man inte använda läkemedel på medvetslösa i forskning. Vi borde harmoniseras med övriga EU där läkemedel i den här sortens studier är tillåtna, anser Niklas Nielsen, forskare vid Centrum för hjärtstopp i Lund och huvudansvarig för hjärtstoppsstudien.
Forskning över gränsen i öresundsregionen har goda förutsättningar att bli världsledande, anser Aleksander Giwercman som leder en flerårig studie kring infertilitet hos män och kvinnor. Ofrivillig barnlöshet är ett växande problem i EU:s medlemsländer och även i andra länder i världen.
Socialstyrelsen har nu publicerat slutversionen av nationella riktlinjer för epilepsivården. Trots att epilepsi är en av de vanligaste kroniska neurologiska sjukdomarna i Sverige är epilepsivården bristfällig och ojämlik, enligt Socialstyrelsen. Riktlinjerna ska göra att personer med sjukdomen ska utredas, följas upp bättre, och få tillgång till avancerad utredning och behandling.
Barn och unga som är placerade i statens särskilda ungdomshem har ofta komplicerade psykiatriska tillstånd och stora sociala vårdbehov. Sju av tio har minst en fastställd psykiatrisk diagnos och närmare hälften har minst två diagnoser, visar en rapport från Socialstyrelsen. Myndigheten föreslår nu att en ny typ av integrerad vård införs för barn och unga med de största vårdbehoven.
LIFe-time.se produceras av LIF - de forskande läkemedelsföretagen
LIF Service ABBox 17608118 92 Stockholminfo@lif.se LIFs Dataskyddspolicy