Skarp politik krävs för Life Science-lyft

Hur ska den nationella Life Science-strategin leda till konkret handling? Genom några första satsningar som följs upp noga, menar Life Science-kontorets chef Jenni Nordborg. Men det krävs också politiker som vågar fatta tuffa beslut. Det menade deltagarna i konferensen MedInnovation Skånes slutdebatt.


Michel Sadelain: I början trodde ingen på CAR-T

Förra året godkändes den första CAR-T-cellsbehandlingen mot olika typer av blodcancer. Behandlingen anses vara en revolution. För patienter där alla behandlingsalternativ varit uttömda finns nu hopp. LIFe-time.se fick en intervju med mannen bakom upptäckten, Michel Sadelain, när han nyligen föreläste på Nobel Forum vid Karolinska Institutet.


Svenska forskare öppnar ny dörr i MS-forskning

En viss sorts hjärnceller, oligodendrocyter, kan ha en stor roll i utvecklingen av sjukdomen multipel skleros, MS. Det visar en ny studie av en forskargrupp på Karolinska Institutet.


Stor nationell satsning på precisionsmedicin

En nationell satsning på precisionsmedicin har sjösatts i dagarna. Med projektet Genomic Medicine Sweden, GMS, ska avancerad genetisk analys införas i den svenska sjukvården.


Håll koll


Apotekens e-handel växer

Den tidigare kraftiga ökningen av nya apotek har bromsats upp, samtidigt som apotekskedjornas e-handel växer kraftigt. Det visar en rapport från TLV om apoteksmarknadens utveckling i Sverige. E-handeln av recepförskrivna läkemedel ökade med 40 procent i antal förpackningar, och med 20 procent i försäljningsvärde under förra året.

Utredare vill förstärka finansiell samordning

Särskilda utredaren Vivianne Macdisi vill förbättra samordningen mellan sjukvården och sjukförsäkringen. Målet är att skapa incitament så att landsting och Försäkringskassan agerar tidigare för att förebygga sjukskrivningar. Vidare föreslås ett nationellt forum för kunskap och stöd vid sjukskrivningar och minska administrationen i vården vid sjukskrivningar. En ny lag om detta föreslås införas under 2020.


Hög efterfrågan på influensavaccin

Oväntat hög efterfrågan har inneburit brist på ett av årets influensavaccin, Vaxigrip Tetra. Vaccinet har levererats till landstingen utifrån de prognoser som gjorts av respektive landsting. Även det andra upphandlade vaccinet, Influvac Tetra, kan komma att stå inför en restnotering inom kort, enligt Läkemedelsverket. Personer i riskgrupper som ännu inte vaccinerat sig bör kontakta sin vårdgivare, uppmanar myndigheten.